Tentoonstelling Sponsland van start

GRONINGEN – Perioden van droogte en hitte wisselen elkaar af met hoosbuien. Het zeewater stijgt en de bodem daalt. Klimaatverandering daagt ons uit op een andere manier naar onze omgeving te kijken. Wat betekent dit voor ons landschap in 2121? Acht ontwerpbureaus hebben voor een toekomstig Groningen voorstellen gemaakt, gericht op het gebied van de Hunzevallei tot Schiermonnikoog. Deze zijn in de tentoonstelling ‘Sponsland’ tot verbeelding gebracht en (in gedeelten) te zien van september tot eind december.

Voor vier landelijke en vier stedelijke plekken in Noord-Nederland hebben de landschapsarchitecten ontwerpen gemaakt, waarbij ze vooruit hebben gekeken naar het jaar 2121. Sponsland zoemt in op een uitsnede van het Groninger landschap. De reis begint op Schiermonnikoog en gaat van het Hogeland naar het Reitdiep, via de binnenstad van Groningen en vervolgens naar de Hondsrug.

De bureaus hebben niet alleen gekeken naar hoe we ons kunnen aanpassen aan de klimaatverandering, maar tegelijkertijd ook hoe we dit landschap kunnen verrijken. De tentoonstelling toont inzichten in de oplossingen en opties die de bureaus hebben bedacht voor de verschillende gebieden.

Locaties

Tot eind december zijn (delen van) deze tentoonstelling te zien. De volledige tentoonstelling staat tijdens Let’s Gro van 5 tot en met 7 november op de Nieuwe Markt in Groningen.

15 – 30 september, 4 stedelijke locaties + Waterbatterij, Gedempte Zuiderdiep 98, Groningen

14  – 22 september, Zoetwaterbel, Het Baken, Reeweg 9, Schiermonnikoog

27 september – 8 oktober, Eetbare kust, gemeentehuis Het Hogeland locatie Leens, R.Ritzemastraat 2, Leens

13 oktober – 2 november, Watererfgoed++ & Waterbatterij, Bezoekerscentrum Reitdiep, Wolddijk 3, Groningen

5  – 7 november, Volledige tentoonstelling, Nieuwe Markt, Nieuwe Markt 1, Groningen

10 – 17 november, 4 landelijke locaties, provinciehuis Groningen, Martinikerkhof 12, Groningen

1 – 7 december, Waterbatterij, provinciehuis Drenthe, Westerbrink 1, Assen

Klimaatadaptatie Groningen

De tentoonstelling Sponsland is een onderdeel van Klimaatadaptatie Groningen, waarvan eerder dit jaar het online festival Klimaatadaptatie Groningen Act & Adapt plaatsvond. Centraal stond het veranderende klimaat en de gevolgen ervan. Het is een initiatief van het Global Center on Adaptation en het Akkoord van Groningen – bestaande uit de provincie Groningen, gemeente Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Alfa-college, Noorderpoort en UMCG – en in samenwerking met Nationaal Programma Groningen. Meer informatie is te vinden op www.sponsland.nl en www.klimaatadaptatiegroningen.nl.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !