OZB-probleem dorpshuis Zandeweer niet opgelost

HET HOGELAND – Kan het gemeentebestuur iets dan aan de enorme stijging van de OZB voor het dorpshuis in Zandeweer? vroeg Marjan Stel (GemeenteBelangen) naar aanleiding van de brandbrief van het bestuur van het dorpshuis.

Het dorpshuis luidde de noodklok in een brief aan de gemeenteraad over de kwestie die er op neerkomt dat door de renovatie, vernieuwing en aardbevingsbestendig maken ervan de WOZ-waarde en dus ook de OZB-belasting is geëxplodeerd. “Daar komt bij dat het dorpshuis is ingedeeld in de categorie incourante panden die een hoger tarief moeten betalen omdat de bouwkosten het uitgangspunt is,” zei ze. “Hoe kan het dat de vergelijkbare Nieuwe School in Uithuizen een beduidend lagere OZB betaalt?”

Het probleem komt voort uit de beslissing van de raad indertijd om de verschillende oude  OZB-regeling voor dorpshuizen af te schaffen. Wethouder Eltjo Dijkhuis hield de raad voor dat er allerlei geobjectiveerde methodes zijn om de hoogte van de onroerend goedbelasting vast te stellen: “We kunnen niet anders dan deze methodes toepassen omdat deze niet politiek beïnvloedbaar zijn. Ze zijn voor alle objecten, gebouwen gelijk. Het is niet mogelijk om voor Zandeweer maatwerk te leveren temeer ook daar de raad heeft besloten de OZB-compensatie voor dorpshuizen juist af te schaffen.”

Marjan Stel voerde aan: “We wisten niet dat na een versterkingsoperatie dat WOZ-waarde weleens vier keer zoveel kon worden. Een dorp met 600 inwoners kan dit niet opbrengen of men zou elke avond in het dorpshuis aan de zweef moeten, of er caravans in stallen. Dat kun je niet vragen.”

Het College van B&W bleef erbij dat compensatieregelingen door de raad zijn afgeschaft en de OZB en het vast stellen van de WOZ-waarde een zaak is waar de politiek geen invloed op heeft. Hiermee werd de bal terug gespeeld naar de raad die indertijd de opheffing van de OZB-compensatie heeft goedgekeurd./BM

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !