Leerlingen over de E-waste race van obs De Wierde

ADORP – De Wierde is een van de scholen in Nederland die meedoet aan de E-waste race, een competitie tussen scholen uit een gemeente, waarbij elke school zoveel mogelijk oude en kapotte elektrische apparaten inzamelt. De school met het beste resultaat sleept de hoofdprijs in de wacht. Fenna, Danny en Nout – leerlingen van de Adorper basisschool – leggen op hun eigen manier haarfijn uit wat E-waste is en wat er allemaal bij komt kijken om E-waste voor hun school tot een succes te maken.

Het verhaal van Fenna

Met E-waste strijden 10 scholen tegen elkaar en verzamelen oude elektronische spullen dat wordt dan gerecycled. Het begon allemaal toen we een gastles kregen op school daar vertelde ze dat er weinig grondstoffen zijn om elektronische spullen te maken daarom verzamelen wij elektronische spullen zoals een iPad of telefoon en daar maken zij dan weer nieuwe spullen van.

Je mag eigenlijk alles inleveren maar niet groter dan 55cm bij 75cm. Ook kan je strafpunten krijgen als je bijvoorbeeld 2 mobieltjes hebt en er drie invult dan krijg de punten die je had moeten krijgen niet.

We krijgen punten door dingen te verzamelen een groter voorwerp is dan ook meer punten. Een computer = 40 punten, een telefoon = 30 punten, overige elektronica = 20 punten en kabels = 10 punten.

Taakverdeling Teller – Invoerder – Sjouwer

De teller telt de spullen die bij onze school zijn gebracht. Dat schrijft hij dan op een briefje en brengt dat naar de invoerder.

De invoerder krijgt het briefje van de teller daar staan dingen op zoals 3 telefoons en 1 laptop dat voert de invoerder in op de site www.ewasterace.nl daar kan de invoerder invoeren hoeveel apparaten er zijn.

Vervolgens brengt de sjouwer de ingevoerde apparaten naar de container van E-waste.

We willen natuurlijk een heel leuk reisje naar Nemo winnen, maar we doen het ook omdat er te weinig grondstoffen zijn om elektronische spullen te maken.

Mensen moeten wel weten dat we dit doen dus hebben we posters gemaakt en flyers in de brievenbus gedaan. Ook hebben we bij ons thuis gekeken en familie gevraagd of ze wat hadden zo komen we aan al onze spullen.

De tellers, invoerders en sjouwers aan het werk

Danny en Nout met hun verhaal

E-waste is een afkorting voor oud elektronisch afval zoals kapotte mobieltjes en oude kabels en andere oude/kapotte elektronische apparaten.

Als je ons wilt helpen kan je naar de website www.E-WasteRace.nl.  Daar kan je voor onze school OBS De Wierde je spullen aanbieden, en dan kunnen de leerlingen het komen ophalen.

We doen dit omdat de grondstoffen voor elektronische apparaten als dit zo doorgaat over 20 jaar op is. Daarom moeten we het oude E-waste gaan recyclen hierdoor hoeven er ook geen kleine kinderen al van af jongs af aan in de mijnen werken voor de grondstoffen voor jouw mobieltje.

Eerst is er een groepje van kinderen die het E-waste gaat tellen, die heten de tellers. Dan schrijven ze het op een papiertje. Er is dan ook nog een groepje invoerders die voeren het getelde E-waste in op de computer. Daar krijgen we dan punten voor. Als laatste is er een groepje sjouwers. Die brengen het E-waste met kruiwagens naar de container.

De ingezamelde E-waste verdwijnt in de container

Op 30 september komt het bedrijf Virol de container weer ophalen en dan wordt het E-waste gerecycled.

Als we winnen van 9 andere scholen gaan we 11 november op schoolreisje naar Nemo in Amsterdam.

Foto’s: Auwert Postmus

 

 

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.