Gemeente Het Hogeland gaat samenwerken met Delta Fiber Netwerk

HET HOGELAND – Het college gaat samenwerken met DELTA Fiber Netwerk voor het aanleggen van glasvezel in de bebouwde kommen van gemeente Het Hogeland. Zaterdagmiddag ondertekenden wethouder Eltjo Dijkhuis en CTO John Wittekamp van DELTAFiber bij het Glasvezel Informatiepunt hiervoor een convenant.

Wethouder Dijkhuis toonde zich enthousiast: “Een betrouwbare en snelle internetverbinding is een belangrijke voorwaarde om mee te kunnen in de samenleving van vandaag en morgen. Glasvezel biedt een mooie kans voor onze inwoners om die verbinding te leggen.”

CTO John Wittekamp kwam heel graag naar Uithuizen om het convenant te ondertekenen. Wittekamp:” We zijn erg blij om in Het Hogeland glasvezel te mogen aanleggen. We zijn actief in heel Nederland, maar dit is het eerste project in het Noorden en dat maakt me trots.”

Projectleider Marcel Rijpstra is blij met het uitgesproken vertrouwen van de gemeente:”Het is geweldig dat de gemeente zich heeft uitgesproken voor de samenwerking met DELTA, hierdoor is er meer duidelijkheid voor de inwoners, DELTA Fiber Netwerk legt het glasvezelnetwerk aan en werkt met de providers Delta en Caiway.

Onduidelijkheid

Rijpstra doelt hier waarschijnlijk op de onduidelijkheid die kan zijn ontstaan door een kaartje dat de inwoners van Het Hogeland hebben gekregen van een andere glasvezelaanbieder ViberQ die aangeeft dat zij hun glasvezelnetwerk wil uitbreiden in Het Hogeland.

ViberQ is Rodin Fiber B.V.

ViberQ is een handelsnaam van Rodin Fiber B.V., het bedrijf dat met financiële hulp van de provincie snel internet (glasvezel) zou aanleggen in de buitengebieden, maar daar nog steeds niet goed in slaagt.

De Rodin Group liet in september 2020 weten dat er niet genoeg geld is om elk huishouden in het buitengebied van glasvezel te voorzien, maar dat ze proberen een goede alternatieve verbinding te realiseren met een draadloos signaal. Waarom Rodin Fiber nu onder de naam ViberQ een gooi naar de gunsten van de klant in gemeente Het Hogeland wil doen is niet bekend gemaakt.

Wethouder Dijkhuis: “Neem een optie”

Wethouder Eltjo Dijkhuis was heel duidelijk:”De samenwerking met DELTA Fiber Netwerk is belangrijk voor de inwoners van onze mooie gemeente. De gemeente heeft al datacentra in de Eemshaven, is een van de stopcontacten van Nederland en we hebben nu de kans om ook op het gebied van internet koploper te worden. Neem een optie en doe mee.”

Over DELTA Fiber Netwerk

900.000 huishoudens en bedrijven zijn aangesloten bij DELTA Fiber Netwerk en er komen gemiddeld per maand 20.000 aansluitingen bij. Het bedrijf is gespecialiseerd in het aanleggen van glasvezel op het platteland.

Samen campagne voeren

Om van start te kunnen gaan moet 35% van de inwoners en bedrijven overstappen op glasvezel. Daartoe zal DELTA Fiber Netwerk de komende tijd campagnes voeren. Hierbij wil het bedrijf de samenwerking zoeken met verenigingen voor dorpsbelangen en andere organisaties in de dorpen.

Volgorde aanleg

De aanleg gebeurt in 5 fases. Eerst is de oostkant van de gemeente – met onder andere de dorpen Roodeschool, Uithuizermeeden en Uithuizen – aan de beurt. Na de oostkant is zuid aan de beurt: Bedum, Noord- en Zuidwolde, Sauwerd, Adorp en de Wetsinges, daarna west: Zoutkamp, Leens, Ulrum, Eenrum en Baflo. Na west rolt de campagne zich uit over Winsum en tenslotte moeten alle kleine kernen in Het Hogeland glasvezel krijgen./CM

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.