Samengaan van partijen Nico Werkman en Linda Visser loopt spaak

HET HOGELAND – De gesprekken tussen de partijen van Linda Visser (Lokaal Sociaal) en die van Nico Werkman (Hogeland Lokaal Centraal) over samen gaan, zijn op niets uitgelopen. “Goede gesprekken, maar die hebben niets opgeleverd,” aldus de voorman van HLC.

Linda Visser die na de afscheiding van de SP, met één zetel voor Lokaal Sociaal in de gemeenteraad zit, zocht de partij van Werkman op die bij de vorige verkiezingen de kiesdrempel niet haalde. De flirt van LS met de partij van Werkman is op niets uitgelopen. “Linda is zeer kritisch en actief, dat is wel te waarderen. Zij is het probleem niet, de achterban die haar begeleidde was heel erg oude SP,” aldus Werkman met gevoel voor nuance in zijn woordkeuze. “Zij wilden tot elke prijs vasthouden aan de eigen naam Lokaal Sociaal, een nieuwe naam, daar viel niet over te praten. Dat was onbespreekbaar, en dat was het breekpunt voor ons,” aldus Werkman.

“Geen gelukkig huwelijk mogelijk”

Jan Dresmé, voorzitter van LS, zegt desgevraagd: “Het verschil in ideeën en aanpak zou geen gelukkig huwelijk mogelijk maken. In een prettige sfeer zijn we niet met elkaar verder gegaan.” Of de partij HLC aan de verkiezingen volgend voorjaar deelneemt, is nog onduidelijk. Werkman: “Daar moeten we nog over beslissen’”

Afgelopen maandag, tijdens de informatiebijeenkomst van de gemeente Het Hogeland in Hotel het Gemeentehuis, werd technische informatie over de komende gemeenteraadsverkiezingen gegeven. De afwezigheid van de toch uitgenodigde partij D’66 Het Hogeland leverde gefronste wenkbrauwen op, temeer deze partij op haar website kandidaten oproep voor de kieslijst. De aanwezigheid van de SP geeft aan dat deze partij zich wam loopt.

SP: “Kiezers niet in de kou laten staan na de zetelroof”

De leden van de Hogelandster SP hebben het bestuur opdracht gegeven aan de verkiezingen mee te doen. “De opdracht van de leden is dat we ons best moeten doen om kandidaten te vinden. Wat zeker speelt is dat de leden gemotiveerd zijn om de kiezers niet in de kou te laten staan na de zetelroof in de gemeenteraad,” aldus Marieke Bootsma, voorzitter van de SP-afdeling Het Hogeland. Zij wijst erop dat de SP bij de Tweede Kamerverkiezingen in Het Hogeland zo’n drie duizend stemmen haalde. Volledigheidshalve, de oude SP haalde bij de gemeenteraadsverkiezingen 1556 stemmen. Hogeland Lokaal Centraal wist 505 kiezers achter zich te krijgen en D66 vergaarde er 559. Jan Dresmé van LS, eigenlijk een nieuwkomer in de verkiezingen want Linda Visser zit op één van de oude SP-zetel, zegt over de verwachtingen: “Ik hoop op één zetel, het kan ook meer zijn. Het blijft speculeren.”

Berto Merx

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !