Hoogezand in het teken van 5G tijdens Weekend van de Wetenschap

GRONINGEN – Robots, zelfrijdend vervoer, drones en slimme apparaten: iedereen is welkom voor een duik in de toekomst op zaterdag 2 oktober in Hoogezand! Tijdens de publieksdag ‘Maak werk van 5G’ worden de mogelijkheden en kansen gedemonstreerd van 5G, de nieuwste generatie mobiele communicatie.

5G maakt onder andere heel snel mobiel internet mogelijk. Het evenement is onderdeel van het landelijke Weekend van de Wetenschap. De publieksdag in Hoogezand wordt georganiseerd door 5Groningen, initiatief van Economic Board Groningen, in samenwerking met partners. Ondernemers en organisaties uit de regio demonstreren toepassingen met 5G en er zijn presentaties en workshops voor jong en oud. De publieksdag vindt plaats van 13.00 tot 17.00 uur in en om Het Kielzog (Gorecht Oost 157) in Hoogezand. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Ondernemers en organisaties geven demonstraties van toepassingen voor onder andere de landbouw, de zorg, het verkeer en het dagelijks leven. Leer meer over 5G, antennes en robots, zet een VR-bril op, neem plaats in een zelfrijdende bus en bewonder de taxi drone en het slimme veiligheidsvest voor politieagenten.

Kinderen en jongeren van 6 tot en met 14 jaar kunnen doorlopend meedoen aan leuke activiteiten van onder andere Biblionet Groningen, het Antennebureau en Agentschap Telecom. Zo kunnen zij een robot programmeren, iets moois maken in 3D, een antenne bouwen, een kijkje nemen in de meetbus en meer leren over slimme apparaten.

Uiteraard worden de coronamaatregelen nageleefd die op dat moment gelden. Kijk voor meer informatie over het programma op www.5groningen.nl/maakwerkvan5g.

Alle 10 partners van 5Groningen zijn aanwezig en leveren een inhoudelijke bijdrage tijdens de publieksdag op 2 oktober: KPN, Agentschap Telecom, VodafoneZiggo, TNO, Huawei Nederland, Rijksuniversiteit Groningen, SURF, Hanzehogeschool Groningen, VMware en Dell Technologies.

5Groningen is de proeftuin voor 5G-internet in de provincie Groningen. Ondernemers en non-profitorganisaties werken samen met experts om toepassingen van 5G te testen. Denk daarbij aan zelfrijdende bussen of realtime data analyseren terwijl er een drone over de akkers vliegt. 5Groningen test toepassingen met 5G. Dus niet de techniek, maar wat je ermee kunt. Economic Board Groningen heeft het 5Groningen programma geïnitieerd om te onderzoeken hoe 5G nieuwe innovaties kan versnellen en creëren. Een belangrijk doel is om MKB-bedrijven in Groningen koploper te maken in hun sector met behulp van 5G. 5Groningen heeft 10 partners, welke hierboven zijn genoemd. Verder werkt 5Groningen samen met de ESA (European Space Agency), de Europese ruimtevaartorganisatie in Noordwijk. Er wordt samengewerkt in pilotprojecten waarin 5G en satellietdiensten worden gecombineerd./Webredactie

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !