Portret Pieterbuurster van de hand van Jan van der Zee naar Stichting De Ploeg

PIETERBUREN – Op maandag 27 september 2021 wordt in het Groninger Museum een ‘onbekend’ schilderij van Jan van der Zee overgedragen aan de Stichting De Ploeg. Dit gebeurt tijdens de jaarlijkse Ploeg Dag. Een schilderij met een Pieterburens verhaal over Jan Wolthuis.

Op 21 maart 1947 werd Pieterburen geschokt door een noodlottig ongeval, waarbij de 79-jarige Jan Wolthuis om het leven kwam. Jan Wolthuis was een bekende persoonlijkheid in het dorp. Hij had een schildersbedrijf gehad en hij was actief in het verenigingsleven in Pieterburen, vooral op toneelgebied. Ook had hij de hervormde gemeente als ouderling gediend.

“Op die dag in het vroege voorjaar fietste hij door het dorp. Hij passeerde daarbij een stilstaande wagen met twee paarden. De paarden schrokken hiervan en sloegen op hol. Jan Wolthuis werd vertrapt door de paarden en onder de wagen verpletterd,” zo vertelt Bram ten Cate, als oud-bestuurslid van de Stichting De Ploeg, betrokken bij de overdracht van het schilderij. “Ooggetuige van dit vreselijke drama was de 12-jarige kleindochter Ina, die dol op hem was. De beelden van dit gruwelijke gebeuren heeft zij de rest van haar leven met zich meegedragen.”

Toen het ongeval gebeurde was de bekende Ploegschilder Jan van der Zee bezig een portret van Jan Wolthuis te schilderen. De beide Jannen kenden elkaar, omdat Jan Wolthuis ook als amateur kunstschilder actief was. Hij heeft de borg Dijksterhuis geschilderd, die hij voor de sloop in 1903 gekend had. Ook schoof hij wel eens een schilderklus door naar Jan van der Zee, wanneer deze geld nodig had.

Na voltooiing bleef het portret in de familie. Het belandde uiteindelijk bij kleindochter Ina Swint-Wolthuis, die het van 1981 tot haar overlijden in december 2020 op een prominente plaats aan de muur had hangen. Een beperkt aantal personen wist tot dan dat het een werk van Van der Zee was. Zij schonk het schilderij in 2018 aan de Stichting De Ploeg. De stichting gaf het schilderij aan haar in bruikleen, tot haar overlijden in december 2020. Het portret wordt door de stichting in samenwerking met het Groninger Museum beheerd./BM

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !