Rocking Good Folk – Folkclubavond in Winsum

WINSUM – Rocking Good Folk begint op 4 oktober a.s. met een nieuwe activiteit: de Folkclubavond. Die Folkclubavond wordt ingericht als een Round Robin, een term uit de Engelse Folkclubs. Martin Judkins is voorzitter van de Stichting Samen Voor Elkaar, waaronder Rocking Good Folk valt, en wij spraken met hem over de Folkclubavond: De term “Round Robin” is niet heel bekend, wat is dat precies?

Een Round Robin bestaat uit mensen die om de beurt een lied zingen, iets spelen, een gedicht of een verhaaltje voorlezen.Onze Round Robin is heel informeel – geen microfoons, geen versterking, geen lichten, geen publiek, we doen het voor onszelf.

Het idee van een Round Robin Folkclubavond in Winsum

We hebben gemerkt tijdens de maandelijkse concerten die we onder andere in Winsum organiseren dat mensen graag meezingen met de artiesten en de bekende nummers zijn altijd favoriet. Er zijn heel veel mensen die bijvoorbeeld in koren zingen, maar die ook graag eens iets “solo” willen brengen. Je hebt ook veel mensen die geweldig verhalen kunnen vertellen, of die zelf schrijven en bijvoorbeeld gedichten brengen die vallen onder wat je Folk kunt noemen. Wij kwamen op het idee om al die mensen de gelegenheid en een ruimte te geven om met elkaar te delen wat ze graag doen en wat ze zelf maken of willen brengen. De folkclubavond is een uitstekende gelegenheid om mensen te ontmoeten om van elkaar te leren, en van elkaar te horen, elkaar te vinden in een gedeelde interesse. Het is letterlijk Folk voor Volk!

Hoe ziet zo’n avond eruit?

De avond wordt geleid door een van de vrijwilligers van Rocking Good Folk. Avonden hebben een thema, en het zou leuk zijn als bezoekers binnen het thema blijven, maar het is geen verplichting. Zie het als inspiratie. Op sommige avonden beginnen we met ongeveer 15 minuten een kort “optreden”, daarna gaan we de groep rond en brengt iedereen zijn of haar eigen ding. Het is geen sessie, en degene die zingt of speelt geeft aan of hij of zij het prettig vindt als er meegezongen of meegespeeld wordt.

Wat kunnen mensen inbrengen op zo’n folkclubavond?

Mensen kunnen zingen, spelen of voordragen wat ze willen, maar omdat we een folkclub zijn, vragen we om folk. Liedjes, verhalen en gedichten uit elk land of elke cultuur zijn welkom, als het maar folk is! Iers, Schots, Engels, Frans, Duits, Welsh, Hebreeuws, Noors, Gaelic, Ōlelo Hawaiʻi, Japans, Klingon, dat is allemaal prima, zolang wat er gebracht wordt in het land van oorsprong als folk beschouwd wordt.

We vragen wel om de bijdrage niet te lang te maken, zodat iedereen de kans krijgt om wat te brengen. Dus de gemiddelde lengte van een liedje, 3 á 4 minuten is perfect.

Mensen zullen misschien bang zijn dat ze niet goed genoeg zijn?

Ja, de meesten van ons zullen dat denken, maar het is zoals met alles, het wordt gemakkelijker naarmate je het vaker doet en bij folk draait het om mensen en niet om techniek! Iedereen is welkom, hoe goed of hoe slecht je zelf ook denkt dat je bent! Het gaat er niet om hoe goed je iets brengt. Het gaat erom dat je er plezier in hebt, en dat je dat plezier graag met anderen wilt delen.

Nu de praktische zaken: waar, wanneer en kost het ook iets?

We beginnen op 4 oktober. De Round Robin Folkclubavond is op elke eerste maandag van de maand bij Café The Jolly Cat, Hoofdstraat W5a in Winsum! We zitten dan in The Green Cat, dat is de zaal achterin het café.De deur gaat open om 19:30 uur en we beginnen om 20:00 uur, dus zorg dat je om 20:00 binnen bent en je plek hebt gevonden! De exacte eindtijd hangt af van hoeveel mensen er zijn die iets willen doen, maar we moeten uiterlijk om 22.30 uur klaar zijn.

We vragen een kleine bijdrage van 5 euro van iedereen die aanwezig is om onze kosten en die van de vrijwilligers te dekken, zoals bijvoorbeeld reiskosten. Daar krijg je dan wel 1 koffie/thee gratis voor. Jij bent welkom als je 16 jaar of ouder bent, en je mag natuurlijk iemand meebrengen die je morele ondersteuning geeft.

Is publiek welkom?

Het is geen optreden, dus het is niet zo dat we dit voor publiek doen. Als je samen met iemand wilt komen voor de gezelligheid of voor morele steun, dan is dat prima, maar het is geen voorstelling of publieksgelegenheid, dit is echt voor mensen om samen te doen.

Heb je al een thema voor de eerste avond?

Het thema van de eerste Folkclubavond staat vast en is een dubbelthema. Omdat het op 4 oktober is, Werelddierendag, hebben we natuurlijk Dieren als thema, maar omdat het de eerste keer is hebben we ook “Een nieuw begin” als thema. En niet vergeten: het thema is inspiratie, geen verplichting!

Hoe kunnen mensen op de hoogte blijven van bijvoorbeeld wat het thema wordt?

Als je je opgeeft voor de mailinglijst van Rocking Good Folk sturen we je van tevoren een berichtje als er een thema is en als je op Facebook zit, dan kun je de Rocking Good Folk pagina volgen. Dat is handig, omdat je dan gelijk op de hoogte bent van eventuele veranderingen en de nieuwste aankondigingen van de Folkclubavond. Als je op Facebook naar Rocking Good Folk zoekt, dan vind je ons zo en als je naar www.rockinggoodfolk.nl gaat, dan vind je daar ook de inschrijfpagina voor de mailinglijst.

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !