Bronzenbeeld “Ether” in tuin Museum Landgoed Verhildersum

LEENS – Burgemeester van gemeente Het Hogeland, Henk Jan Bolding en directeur van Museum ‘t Coopmanshus te Franeker, Hans Smelik verrichten officieel de onthulling van het bronzenbeeld van beeldhouwer Eddy Roos bij Museum Landgoed Verhildersum, Leens. Het publiek is van harte welkom in de beeldentuin om te komen genieten van alle bronzenbeelden en vanaf 16 oktober is het nieuwe bronzenbeeld “Ether” te zien.

Beeldhouwer Eddy Roos heeft in september 2021 zijn bronzenbeeld “Ether” in beeldentuin bij Museum Landgoed Verhildersum geplaatst. Ether is het centrale beeld in de tuin en bestaat uit drie meer dan levensgrote figuren van circa 3.20 m breed en hoog. Ether is geplaatst in het midden van de grote velden van de borgtuin, als een verticaal en verbindend element, in verhouding tot het meer horizontale karakter van tuin en beelden er omheen. En versterkt de dieptewerking van tuinarchitectuur, beelden en borg. Roos werd tot deze beelden geïnspireerd door de vijf elementenleer uit de oud-Chinese traditie, waarbij de elementen meer bedoeld zijn als weergave van een gevoel. Roos laat de elementen in de tuin als een cyclus op elkaar aansluiten.

“Ether” is het twaalfde beeld uit een project van totaal dertien bronzen beelden van Roos’ hand. Een project dat met recht een levenswerk genoemd mag worden. Roos werkt al sinds 1975 aan dit project, nadat hij door toenmalige conservatrice Tine Clevering-Meijer hiervoor gevraagd was. Clevering-Meijer had een tuin voor ogen waarbij tuin en beeld samen één geheel zouden vormen, en vond daarin weerklank bij Roos, die beelden en tuinarchitectuur in samenhang met elkaar ontwierp en uitvoerde. Vanuit de vierkante vorm van de borgtuin, vond Roos in de jaren ‘70 en ‘80 samen met Clevering-Meijer een meer evenwichtige maatvoering voor de tuin. In zijn ontwerpen ging Roos daarbij zoveel mogelijk uit van de oorspronkelijke aanleg en ontwerpen van mevrouw Clevering en tuinarchitecte R. Boon, In de jaren ’90 werden de definitieve tuinontwerpen door Roos uitgewerkt, onder supervisie van de heer Ir. T. S. Smith, destijds ook hoofd van de Rijksdienst voor historische plaatsen, na een subsidie vanuit de Europese Unie, Roos nam voor zowel beelden als tuin de gulden snede en het plastisch getal als leidraad voor de compositie. Het unieke karakter van de beeldentuin, waarbij samenhang tussen tuin en beeld de essentie is, maakte dat het project destijds o.a. Leadergelden vanuit Brussel toegekend kreeg voor de realisatie van enkele van de beelden. Ether is mede gesubsidieerd vanuit het J. B. Scholtenfonds.

Ether is het vierde element dat door Roos in een beeld vertaald is, het twaalfde beeld uit een project van totaal dertien bronzen beelden, rest nog slechts het bronzenbeeld “Vuur”, waarvoor Stichting Landgoed Borg Verhildersum en Stichting Beeldentuin Borg Verhildersum nog financiële middelen zoeken.

Roos (1949) is bij het grote publiek bekend vanwege zijn bronzen beelden in steden als Amsterdam (Spanje Monument en Katja) en Rotterdam (Luchtdanseres) en geniet daarnaast ook internationaal bekendheid vanwege de beeldentuin – Museum Landgoed Verhildersum te Leens. Zijn tekeningen, beelden en voorstudies zijn in de collecties van musea en particulieren in binnen-en buitenland te vinden.

Ether is vanaf 16 oktober te bezichtigen bij Museum Landgoed Verhildersum te Leens. Een bezoek brengen aan museum Atelier Eddy Roos is mogelijk op afspraak en in de weekenden (zaterdag & zondag van 12.00u.-18.00u.). Welkom in Valom (Uithuizen), de beeldhouwer Eddy Roos heeft hier een permanente tentoonstelling van sculpturen, tekeningen en grafisch werk. Voor meer informatie en achtergrondinformatie kijk ook op www.eddyroos.nl

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.