Start ‘Climate Miles’ in de Eemshaven

EEMSHAVEN – Woensdag gaf Urgenda-directeur Marjan Minnesma in de Eemshaven het startsein van de ‘Climate Miles’, een initiatief van Urgenda, met het doel wandelend langs duurzame initiatieven in Nederland aandacht te vragen voor grootschalige actie op gebied van klimaatverandering. Vanuit Groningen loopt een dagelijks gevarieerde groep betrokkenen via een treinreis van Rotterdam naar Edinburgh, naar Glasgow. Namens de provincie was gedeputeerde Nienke Homan aanwezig, namens gemeente Het Hogeland wethouder Kristel Rutgers. Aansluitend bracht zangeres Nynke Laverman het nummer Your Ancestor ten gehore.

Op 1 november start in Glasgow de klimaatconferentie COP26 van de Verenigde Naties. Om aandacht te vragen voor verduurzaming aan bedrijvenzijde, liep het team van duurzaamheidsplatform Groningen Werkt Slim een deel van de route mee.

Om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden uit te laten komen, dan moet de CO2-uitstoot in 2030 op netto nul staan.  Volgens Urgenda is dat alleen met een crisisaanpak en een enorme versnelling mogelijk. Groningen Werkt Slim helpt bedrijven met verduurzamen in brede zin en doet dit kostenloos. Dat kan omdat het platform is opgericht door diverse partijen als de gemeente en provincie Groningen en bedrijvenverenigingen in de gemeente Groningen.

Verduurzamen is noodzakelijk gezien alle alarmerende rapporten die in de afgelopen decennia verschenen. De effecten van klimaatveranderingen zijn wereldwijd en dichtbij huis merkbaar en zorgen voor veel problemen en slachtoffers. Het heft in eigen hand nemen en kijken wat mogelijk is, kan voor ondernemers samen met Groningen Werkt Slim. Naast advies over energiebesparing en duurzame energie zijn circulair en klimaatbestendig bouwen en ondernemen steeds belangrijkere thema’s voor het bedrijfsleven. En met de torenhoge energie- en gasprijzen is er nog meer reden om hier fors op in te zetten.

Het team roept ondernemers en personeel op mee te lopen om een statement te maken. Tijdens de routes worden diverse duurzaamheidsprojecten bezocht. Ook worden er live podcasts met Urgenda-directeur Marjan Minnesma opgenomen. Het gehele programma staat online. Degenen die willen meelopen met het team van Groningen Werkt Slim kunnen een email sturen naar info@groningenwerktslim.com.

Bron: GIC

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !