RECENSIE: Een toeristengids om trots op te zijn

‘Dít is Winsum’, heet het toeristisch infomagazine dat Kien Events, het bedrijf van Kina Werkman, heeft uitgebracht. Een heel mooi werkstuk waar Winsum trots op mag zijn. “’t Kon minder”, als het om een toeristische gids gaat.

Je kunt niet ontkennen dat Kina Werkman een bezige bij is. Wie er op let, komt haar overal wel wat tegen en daar is verder niks mis mee. In de context van de verkiezing van Winsum tot allermooiste ANWB-dorp, ook tegen de achtergrond van de zich verder uitrollende toeristische promotieclub Waddenland, heeft zij een toeristengids vervaardigd om ons “Winsum te laten ontdekken en wat haar gastvrije bevolking te bieden heeft. Beleef Winsum, proef de sfeer….” zo houdt zij ons voor.

Het is gepast om deze gids eerst te lezen als een buitenstaander met de leesvraag: Valt hier wat te beleven voor een toerist die nou net geen pretpark zoekt? Na een kort en zakelijk stukje over de geschiedenis van het dorp pakt ze meteen uit met de hoogtepunten, de highlights. Het bronzen beeld van de Tigeljongen, een van de molens, het KinderBoekenhuis, en daarna pas de Boog. Dat is slim, het object waar iedereen over valt in het centrum, even opschuiven. En het is een interessante opsomming voor een buitenstaander om even kort te raken aan de dingen die in het dorp te zien zijn. De dorpsgidsen – het moet gezegd – is een succesnummer van de werkgroep van de ondernemersvereniging als een poging om toeristen vast te houden, langer in het dorp te laten verblijven. Kina schrijft het prikkelend op: “De gidsen laten je niet alleen de mooiste plekken zien maar nemen je ook mee naar de verborgen plekjes, die alleen de echte Winsumers kennen.”

Winsum krijgt een viswinkel in de Hoofdstraat O.

Fietsen en wandelen, de relevante informatie staat er keurig in; hetzelfde kan gezegd over de tips om dingen te ondernemen; de lijst met restaurants en cafés, de overnachtingsmogelijkheden. Kina heeft een modern toontje en dat bevalt me wel. De lijst met non-food winkels zet ze onder het kopje Shoppen met een sticker erbij ‘Gratis parkeren’. Nou kun je de lijst met de gewone winkels wel wegzetten met zoiets fantasieloos als Boodschappen doen, ze doet dat met het wat hipsterige ‘Wat eten we vandaag.’ Heel sterk is de lijst met monumenten in Winsum, huizen, gebouwen die historisch interessant zijn. Het zelfde geldt ook voor de lijst met het openbare kunstbezit, de gids laat zien wat Winsum hééft. Geestig is het stukje over het Gronings met een lijstje uitdrukkingen erbij. Dat geeft net even wat meer cachet.

Als buitenstaander die altijd als-ie ergens komt naar dergelijke gidsen grijp, geef ik het oordeel: een frisse, niet al te opdringerige gids, geschreven in een stijl zonder overbodige bijvoeglijke naamwoorden. Als bescheiden kenner van Winsum is het oordeel wat omslachtiger: er staan een paar dingetjes in die ik nog niet wist. Dat is een mooi compliment.

Het is moedig van Kien Events om dit project in de markt te zetten. Het is de eerste editie en natuurlijk staat er hier en daar wat raars. Ik noem een vlekje: Het was toch beter geweest om het  onderscheid tussen Hoofdstraat O. en Hoofdstraat W. consequent te handhaven. Maar dat zijn van die dingetjes die een toerist niet zo merkt en in een tweede editie gemakkelijk te verhelpen zijn.

Wat ik nog niet wist? Er komt een viswinkel in de Hoofdstraat O. Zo, dat is een dingetje dat Winsum eventjes (bijna) net zo aantrekkelijk maakt als Zoutkamp.

Berto Merx

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.