Gemeente vraagt inwoners en ondernemers: ‘Waar sta jij op weg naar aardgasvrij?’   

HET HOGELAND – Gemeente Het Hogeland houdt van 13 tot 31 oktober een onderzoek over de stap naar aardgasvrij verwarmen van dorpen en wijken in de gemeente. De gemeente wil graag van inwoners en ondernemers weten welke zorgen ze hierover hebben en wat ze belangrijk vinden bij het zetten van de stap naar aardgasvrij. De antwoorden worden verwerkt in een visie.

Wethouder Kristel Rutgers: “We willen als college de stap naar aardgasvrij het liefst samen met de Hogelandsters maken. Daarom vragen we onze inwoners en ondernemers om mee te denken over hoe we dit het beste kunnen doen en aan te geven waar we op moeten letten. Want alleen samen kunnen we de weg naar aardgasvrij wonen en werken op een goede manier inslaan.” Eerder dit jaar hield de gemeente al interactieve bijeenkomsten over aardgasvrij wonen met lokale energiecoöperaties, dorpsverenigingen, huurdersverenigingen en woningcorporaties.

Vragen
Via hethogeland.nl/aardgasvrij kunnen inwoners van en ondernemers binnen Het Hogeland de vragen beantwoorden. Dat kan tot en met 31 oktober. Het beantwoorden van de vragen duurt maximaal vijf minuten. Het onderzoek wordt gedaan door bureau onderzoekdoen.nl, in opdracht van de gemeente. Inwoners die hulp nodig hebben bij het invullen, kunnen bellen met de gemeente: 088-345 8888. Zij ontvangen een papieren versie met antwoordenvelop. Onder de deelnemers verloot de gemeente tien houten serveerplanken met Hogelandster kaasjes.

Visie
De uitkomsten van het onderzoek gebruikt de gemeente bij het opstellen van een visie waarin staat hoe dorpen en wijken het beste aardgasvrij gemaakt kunnen worden. Elke gemeente moet zo’n visie maken. Na vaststelling van de visie, die gepland staat voor eind dit jaar, volgen uitvoeringsplannen per dorp en wijk. Die uitvoeringsplannen maakt de gemeente samen met de inwoners van het dorp of de wijk en met lokale verenigingen. Doel is om in 2050 alle woningen en bedrijfsgebouwen te verwarmen zonder aardgas zoals landelijk is besloten.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.