“Baistemaart hoort bij mooiste dorp van Nederland”

WINSUM – Burgemeester Henk Jan Bolding opende maandag officieel de Baistemaart. Hij deed dit om 10.00 uur op het dorpsplein van ‘Het allermooiste dorp van Nederland’. Zoals het hoort ging er even een verhaaltje aan vooraf.

Beste Winsumers, beste buitenlui,

Mooie tradities krijg je er niet onder. Dat is maar goed ook. En Winsumers laten zich niet kisten. Dat is een feit.

Vorig jaar dwong Corona de organisatoren van het grootste dorpsfeest van Winsum tot een pas op de plaats. Dat zal voor heel wat Winsumers slikken zijn geweest. Want hoort de Baistemaart niet bij Winsum zoals de Boog, de Jeneverbrug, de Torenkerk en de twee molens ook bij het mooiste dorp van Nederland horen?

Nu we de ergste crisis achter de rug lijken te hebben, is het de hoogste tijd om die mooie traditie weer in de benen te helpen. En dat is met hernieuwde energie en met flink wat enthousiasme gebeurd.

Winsum dompelt zich sinds vorige week donderdag weer als vanouds in het feestgedruis. In de tent, in de horeca, op terrassen, op straat. Het mooiste dorp van Nederland is nu ook het gezelligste dorp van Nederland. Mooi dat het weer kan!

En vandaag staan we voor dat waar het uiteindelijk om gaat: de ‘maart’ zelf.

De kroon op de dagen waarop het gezelligheid, uitbundigheid en het vooral heel erg feestelijk is geweest.

Winsum heeft een hele lange traditie als het om markten gaat. Die traditie gaat terug naar de elfde eeuw. Het bracht reuring in het dorp. Er werd geboden, er werd gehandeld. Ja, Winsum had zelfs een eigen munt. En dat zagen de stad-Groningers maar met lede ogen aan. Het leidde zelfs tot aanvallen van de Stadjers op dat eigenzinnige dorp.

Die tijden liggen gelukkig ver achter ons. Maar wat gebleven is, is de reuring. De energie in het dorp. De Baistemaart is een van de vele voorbeelden die Winsum tot zo’n bruisende plek in Het Hogeland maken.

Die Baistemaart, de bruis in het dorp, wordt – en daar wil ik toch ook even bij stil staan – mede mogelijk gemaakt door Winsumer ondernemers. Die ondernemers Titel Document dragen daarmee bij aan levendigheid, de bruis in het dorp.  Zonder hen geen Baisteaart. Zonder hen geen bruis.

Winsum is vandaag het toneel van handel, van gezelligheid, van lekker schuifelen op de markt, van hossen op muziek in de feesttent. Winsum biedt vandaag vermaak voor iedereen. Jong en oud.

Het doet mij goed dat die mooie traditie weer kan worden opgepakt. Het doet mij goed dat de organisatie de uitdaging weer is aangegaan. En het doet mij goed dat Winsumers én buitenlui als vanouds plezier en vermaak worden geboden in het mooiste dorp van Nederland.

En daarmee verklaar ik de editie 2021 van de Baistemaart voor geopend. Ik hoop dat er nog vele mogen volgen. Geniet er van. En goede handel natuurlijk!

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !