Succesvolle inleveractie ‘Drop je knife’ ook opening naar gesprekken

HET HOGELAND/EEMSDELTA – Gemeenten Eemsdelta en Het Hogeland namen afgelopen week deel aan de landelijke inleveractie van steekwapens ‘Drop je knife en doe wat met je life’. De actie heeft tot doel het wapenbezit onder jongeren tegen te gaan.

Jongeren konden een week lang anoniem hun wapens inleveren in een inleverton op verschillende locaties in de provincie Groningen. Er werd geen proces-verbaal opgemaakt. In de gemeenten Eemsdelta en Het Hogeland waren ook inleverlocaties ingericht, waaronder politiebureaus. In de hele provincie werden diverse wapens ingeleverd.

Naast dat jongeren anoniem (steek)wapens in konden inleveren, werd op middelbare scholen in de lessen aandacht besteed aan het onderwerp om jongeren bewust te maken van het risico en de ernstige gevolgen van wapengebruik. De campagne eindigde op zondag 17 oktober.

Er reed ook een mobiele inlevercontainer door de gemeenten. Die deed plekken aan waar jongeren samen komen. Dat leverde daar gespreksstof op. Daarnaast werd er in schoolklassen een film van Halt vertoond die ook de tongen losmaakte.

De scholen zijn enthousiast over de gesprekken en de openheid van hun leerlingen. Naast tevredenheid over de inzamelresultaten zijn de betrokken organisaties vooral tevreden over de manier waarop de campagne opening bood tot gesprek. Die draagt bij aan de bewustwording over het leed dat wapengebruik kan veroorzaken.

Burgemeester Gerard Beukema van de gemeente Eemsdelta kijkt tevreden terug op de actie: “We hebben met veel jongeren gesproken over het onderwerp. De politie, jongerenwerkers en docenten op de scholen hebben goede gesprekken gevoerd. Een van de doelen van de inleverweek was het werken aan bewustwording van het probleem bij de jongeren en het gesprek over het bezit van wapens op gang te brengen. Daarin zijn we geslaagd.”

Ook in gemeente Het Hogeland sloeg de actie aan. Burgemeester Henk Jan Bolding: “Naast het fysieke inleveren van de wapens ben ik blij dat het gesprek op scholen en in wijken op gang is gekomen. Het is belangrijk de gevolgen van het wapengebruik bespreekbaar te maken. Daarom is deelname aan de actie erg waardevol geweest. Het is nu zaak het onderwerp op de agenda te houden.”

Samenwerking

In de gemeenten Eemsdelta en Het Hogeland namen de volgende organisaties deel aan de landelijke inleveractie: Politie Noord-Nederland, Halt, Mensenwerk Hogeland, gemeente Eemsdelta, gemeente Het Hogeland, Het Hogeland College, Terra Winsum, Jongerenwerk Eemsdelta, Cadanz Welzijn, Noorderpoort, Dollardcollege en Stichting Voortgezet Onderwijs Eemsdelta.

 

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !