Top Dutch Solar Racing nu op vierde plek tijdens Solar Challenge Morocco 2021

ZAGORA- Na de lange etappe van gisteren heeft het studententeam uit Groningen vandaag winst behaald in de ranglijst. De technische mankementen die Green Spirit weerhield om haar potentie te laten zien zijn grotendeels opgelost. Na de vierde racedag staat het team 4e in het klassement en hijgt ze in de nek van Vattenfall Solar Team uit Delft. Om 18:18 uur kwamen de studenten aan in Zagora na een slopende reis van 439 km dwars door de Marokkaanse woestijn en bergen.

Ondanks de domper van gisteren zakte de moed niet in de schoenen van het team. “We zijn erachter gekomen wat het probleem is, en hebben een oplossing weten te vinden.” vertelt Rick Geling, racelead. “Gisteravond hebben we tot lang doorgewerkt om de zonneauto vóór vertrektijd klaar te maken; wat gelukt is. Helaas kwam er naast de zonneauto nóg een uitdaging bij…”

Zandstorm in de Sahara

Na aankomst in Merzouga, ergens middenin de Sahara, werden de studenten verrast door een plotselinge zandstorm. “Rond 23:00 begon het enorm te waaien en vlogen links en rechts onze tenten om” zegt Alje Zwijghuizen, woordvoerder. “Het was net alsof we werden gezandstraald, zo hard waaide het zand op! Maar gelukkig konden we onze zonneauto Green Spirit nog in veiligheid brengen, al moesten we haar de volgende ochtend wel goed schoonmaken.”

Van A naar B op zonne-energie

Racedag 4, een route van 439 km van Merzouga naar Zagora, heeft Green Spirit helemaal voltooid op zonne-energie. “Gisteren was het helaas noodzakelijk om onze zonneauto te laten traileren, maar vandaag hebben we de hele route zelf gereden.” zegt Geling met enthousiasme. “Deze prestatie doet het team goed en geeft ons vertrouwen om morgen de laatste racedag te rijden!”

En na de race?

Het team heeft naast de solar challenge nog meer dingen aan haar hoofd, zoals de sluiting van het luchtruim van en naar Marokko. Het was nog maar de vraag hoe de 30 studenten die zich nu in Marokko bevinden weer naar huis kwamen. “Gisternacht hebben we nieuwe vluchten geboekt voor alle teamleden. We zijn er nu van verzekerd dat we weer veilig thuiskomen na deze zware solar challenge.” vertelt Zwijghuizen.

Over Top Dutch Solar Racing

Top Dutch Solar Racing is een studententeam uit Groningen. Deze 22 studenten bouwen samen een zonneauto. Het team bestaat uit studenten van de Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Noorderpoort, ROC Friese Poort en Alfa College. Deze unieke combinatie van MBO-, HBO-, en WO-studenten is wat Top Dutch Solar Racing bijzonder maakt; multidisciplinaire teams zijn de toekomst. Het project wordt in samenwerking met overheden, bedrijven en onderwijsinstellingen mogelijk gemaakt.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !