Subsidieregeling voor woningeigenaren in versterkingsopgave

HET HOGELAND – Het college van b. en w. heeft een subsidieregeling vastgesteld voor de eigenaren van de zogeheten ‘blok B-woningen’. Deze woningeigenaren zijn door de gemeente geselecteerd voor maatwerk in de versterkingsopgave. De subsidie biedt een oplossing om moeilijk uitlegbare verschillen in wijken en dorpen te voorkomen. Die verschillen kunnen ontstaan, omdat huizen die dicht bij elkaar in de buurt staan soms met verschillende inzichten zijn beoordeeld.

Sinds het najaar van 2020 beoordeelt NCG woningen volgens de nieuwste normen. Die normen houden rekening met het stoppen van de gaswinning uit het Groningenveld. Daardoor neemt de kans op (zware) aardbevingen af.  De verwachting is dat er daarom minder of zelfs helemaal geen versterking meer nodig is.

Woningen (blok A) die al een versterkingsadvies hebben op basis van de oude normen worden gewoon versterkt. Vergelijkbare woningen zonder versterkingsadvies (blok B) worden volgens de nieuwe norm beoordeeld. Daardoor ontstaan er in een straat of dorp verschillen.

Met deze subsidieregeling kan de gemeente maatwerk leveren en de verschillen zo klein mogelijk maken. De subsidie bestaat uit een maximaal bedrag van 17.000 euro voor het verduurzamen en verbeteren van de woning en een bedrag van maximaal 13.000 euro om vrij uit te geven. De subsidie is vanaf maandag 15 november aan te vragen bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).

Alle eigenaren die hiervoor in aanmerking komen, ontvangen binnenkort een brief met informatie over de regeling. In totaal 326 eigenaren kunnen er gebruik van maken.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !