Winsum-nu-nog-mooier wil info over Boogplein overeenkomst

WINSUM – De groep Winsum-nu-nog-mooier wil meer info over de totstandkoming van de in september 2019 gesloten Boogplein overeenkomst met ECO Vastgoed/Tandem Ontwikkeling.

De gemeente noemde die overeenkomst in december 2020 onevenwichtig. Het project Boogplein kostte de gemeente 6 ton meer dan eerder gedacht.  Waarom ging de gemeente in september 2019 dan toch met ECO Vastgoed/Tandem in zee? Dat is niet duidelijk. Vandaar dat het burgerinitiatief Winsum-nu-nog-mooier ruim 4 weken geleden een zogeheten Wob-verzoek heeft ingediend bij de gemeente Het Hogeland om daar meer duidelijkheid over te krijgen.

Onvoldoende openbare informatie

De groep wil graag kunnen reconstrueren hoe de  overeenkomst tot stand is gekomen en of het voor Winsum ook een goede overeenkomst is. Via openbare bronnen als voorstellen aan de raad, publicaties van de gemeente en dergelijke is dat onvoldoende gelukt. Er is onvoldoende openbare informatie. De overeenkomst zelf is niet te vinden. Ook juridische en financiële adviezen (bijvoorbeeld over financiële risico’s voor de gemeente) zijn niet te vinden. Dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn, maar in ieder geval niet zijn te raadplegen. Vandaar het verzoek aan de gemeente (op basis van Wet Openbaarheid Bestuur) om deze en andere documenten openbaar te maken. De gemeente zal daar uiterlijk 15 december 2021 op reageren.

Behoud van jaagpad met lindebomen en groene oever

Zoals bekend is de groep Winsum-nu-nog-mooier in beroep gegaan bij de Raad van State tegen het vastgestelde bestemmingsplan. De groep ziet graag dat het jaagpad, de groene oever en knotlindes behouden blijven in de huidige staat.

“De bebouwing aan de zuidkant van het Winsumerdiep is onderdeel van het gehele Beschermde Dorpsgezicht en moet daarom ook goed passen bij de tuinen en bebouwing aan de noordkant/overkant. Dit geheel, inclusief het jaagpad en het groen vormt een prachtig ensemble dat het historische dorpshart van Winsum zo uniek maakt. En dat willen we graag zo houden ook!”, laat de groep Winsum-nu-nog-mooier weten.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !