Zorgen om bomen in het Waddenlandschap

GRONINGEN – Het waddenlandschap van Groningen is een open landschap. Toch staan hier ook tienduizenden bomen. Zij maken vaak deel uit van karakteristieke wegbeplantingen, monumentale boerenerven, historische terreinen als states, borgen en kerkterreinen, maar ook van de beplantingen in en rond de dorpen en op particuliere erven. Helaas is een groot deel van deze karakteristieke bomen in het waddengebied getroffen door ziekte. Veel essen en iepen zijn aangetast en daarom de afgelopen jaren gekapt.

De zorg om de kwaliteit van het landschap en het bomenbestand in Groningen is groot. Daarom is Stichting Groninger Bomenwacht samen met Landschapsbeheer Groningen gestart met het aanplanten van nieuwe bomen. Het planten van verschillende nieuwe bomen kan de karakteristieke beplanting in het Waddenlandschap versterken en bovendien zorgen voor een duurzaam bomenbestand.

Oproep aan particulieren: plant mee!

“We planten deze bomen op grond van de gemeente en de provincie, maar willen dit ook doen op particuliere erven.” Vertelt Hendrik Jans, projectleider bij Landschapsbeheer Groningen. “We doen daarom een oproep aan eigenaren van particuliere erven in het Waddenlandschap om een belangrijke bijdrage te leveren aan het behoud van de bomen.”

Ook meer bomen op je erf?

Wil je een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van de bomen in het Waddenlandschap? En wil je voordelig bomen van 2,5 à 3,5 meter hoog laten aanplanten op je erf? Landschapsbeheer Groningen komt graag bij je langs om de mogelijkheden te bespreken. Aanmelden kan nog tot 1 januari 2022. Bekijk de website voor meer informatie en de voorwaarden of neem direct contact op met Landschapsbeheer Groningen.

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !