Ommelander Courant nipte niet aan de champagne

UITHUIZEN – “We zijn hartstikke blij”, zegt Jan-Jaap Bakker van de Ommelander Courant in een eerste reactie op het feit dat de gemeente Het Hogeland de mededelingen weer op donderdag in het streekblad gaat publiceren.

Nee, er vloog geen kurk van een fles champagne, door de directiekamer van het statige Ommelandergebouw aan het Stationsplein in Uithuizen. “Vanwege de coronavoorschriften hebben we dat maar niet gedaan,” zegt Jan-Jaap Bakker, hoofd van de afdeling acquisitie. Dat is de afdeling die voor de inkomsten moet zorgen.

De Ommelander won de slag met Noorderkrant, die tegenwoordig deel uit maakt van het Belgische concern Mediahuis. Vanaf 1 januari zijn de gemeentemededelingen weer terug in de Ommelander. Het contract loopt over vier jaar; daarvan heeft de gemeente het recht om na twee jaar steeds voor één jaar te verlengen. “We hebben de order binnengehaald op basis van beste prijs en kwaliteit. We hebben nu al een hele mooie klant en met de gemeentemededelingen wordt het een hele mooie, zegt Bakker als zelfcompliment.

Vier jaar geleden ging de nieuwe gemeente in zee met het advertentieblad Noorderkrant, toen nog van de Noordelijke Dagblad Combinatie. De Ommelander die van oudsher de mededelingen van De Marne en Eemsmond publiceerde, verloor de slag. Probleem was dat Noorderkrant zeker in de begintijd werd geteisterd door gebrekkige huis-aan-huisbezorging. Wat prestigeschade opleverde en irritatie in de gemeenteraad.

Het gemeentebestuur koos indertijd voor twee sporen voor de communicatie met de burgers: digitaal en op papier. In het onderzoek dat afgelopen voorjaar door het gemeentebestuur werd gedaan, kwam naar voren dat de inwoners de gemeentemededelingen goed lezen en zeer hoog waarderen. Het gemeentebestuur wil overigens niet bekend maken hoeveel euro’s er met deze order zijn gemoeid.

Cruciaal is de vraag of de Ommelander in staat is de huis-aan-huisbezorging beter te doen dat voorheen Noorderkrant. Jan-Jaap Bakker: “We hebben wel wat last van uitval van bezorgers door corona. We hebben de bezorging in eigen beheer, dat maakt het gemakkelijker om te reageren als er iets niet goed gaat. Met mijn hand op het hart durf ik te beweren dat er in niemand zo goed is als wij.”

Berto Merx

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.