Wethouder Rutgers: “Noodschool vluchtelingenkinderen is veilig genoeg”

UITHUIZEN – De lege basisschool Willem-Alexander is veilig genoeg voor onderwijs aan Afghaanse vluchtelingenkinderen die in de kazerne bij Zoutkamp verblijven. Dat zei wethouder Kristel Rutgers op vragen van het VVD-raadslid Attje Waal.

Zoals eerder gemeld verzorgt onderwijskoepel Lauwers en Eems vanaf januari het basisonderwijs voor Afghaanse vluchtelingenkinderen die in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne bij Zoutkamp verblijven in het voormalig onderkomen van basisschool Koning Willem-Alexander aan de Wilgenhof in Uithuizen.

Attje Waal vroeg zich af of het pand wel aardbevingsbestendig is en of er wel voldoende onderwijzend personeel is. Zij vond ik het “vreemd waarom er voor Uithuizen gekozen is, terwijl er in de voormalige gemeente De Marne drie schoolgebouwen leeg staan. Toen ik ging kijken, zag ik echter dat deze panden in slechte staat verkeren.’’

Volgens Rutgers is de school in Uithuizen het meest geschikt van alle leegstaande basisisscholen. “Er wordt momenteel gewerkt om de mechanische ventilatie op orde te krijgen. Daarnaast moet er worden geschilderd en wordt de vloerbedekking hersteld. Verder zat dit schoolgebouw niet in het scholenprogramma voor versterking. Het pand is dus veilig als het gaat om aardbevingen.’’

Hoewel het momenteel moeilijk is leerkrachten te vinden, gaat het wel lukken voor wat betreft deze noodschool: “Scholenkoepel Lauwers en Eems heeft eerst intern gekeken. Dat is deels gelukt. Inmiddels heeft men 2,8 van de 4 benodigde formatieplaatsen ingevuld. De rest gaat ook lukken,” aldus Rutgers./BM

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !