Borstamputatie zonder reconstructie: vrouwen uit de kleren om taboe te doorbreken

DRACHTEN – Tien vrouwen die gekozen hebben om plat te blijven na borstamputatie hebben zich in november in de Drachtster Sluisfabriek laten fotograferen. Zij willen het taboe dat rust op vrouwen zonder borsten doorbreken door te laten zien dat vrouwelijkheid en eigenwaarde niet zit in het hebben van twee borsten.

De huidige maatschappij, en vooral de medische wereld, is hardnekkig gefocust op het ideaalbeeld van een vrouw met twee borsten: reconstructie is de norm. Voor dit fotoproject van Ronduit Plat zijn (half)platte vrouwen samen met een professioneel team de uitdaging aangegaan om die standaard te veranderen. Door uit de kleren te gaan laten ze zien dat een (half)platte borstkas niet afdoet aan de schoonheid en eigenwaarde van een vrouw. Omdat veel vrouwen moeten strijden voor hun keuze was de motivatie om mee te doen groot.

Keus voor plat wordt vaak niet gerespecteerd

Omdat reconstructie de norm is wordt vaak volledig voorbij gegaan aan de keuze voor plat. Chirurgen bieden het niet aan en vrouwen worden omgepraat onder het mom van verlies van vrouwelijkheid en eigenwaarde of dat ze ‘te jong’ zijn om zonder borsten door het leven te gaan. Voldoen aan het maatschappelijke plaatje lijkt belangrijker te zijn dan het keuzerecht of de gezondheid van de vrouw. Reconstructie is een zwaar traject, terwijl de keuze voor plat door een kortere operatie, sneller herstel en minder complicaties een veel minder grote aanslag op het lichaam is. Het huidige denkbeeld dat een vrouw twee borsten moet hebben zorgt ervoor dat de wens om plat te gaan lang niet altijd wordt gerespecteerd. Symmetrie door borstreconstructie is een vanzelfsprekendheid, terwijl symmetrie door tweezijdige borstamputatie een verplicht bezoek aan de psycholoog tot gevolg heeft.

Esthetisch Plat Resultaat

Naast informatie over de keuze voor plat is het belangrijk dat er meer aandacht besteed wordt aan het uiteindelijke resultaat na de borstamputatie. Elke vrouw verdient een esthetisch plat resultaat. Om dat te bereiken wordt naast het (zieke) borstweefsel ook overtollig huidweefsel weggehaald zodat de huid weer plat en netjes tegen de borstkas ligt. Hoewel dit logisch zou moeten zijn eindigen te veel vrouwen alsnog met overtollige huid en daardoor een lelijk resultaat. Dit haalt de eigenwaarde wél fors naar beneden en levert bovendien extra operaties op.

Ronduit Plat

Ronduit Plat is een organisatie die ondersteunt, informeert en publiceert over de keuze voor plat na borstamputatie. Een van de speerpunten is dat plat als een volwaardige keuze gezien gaat worden door patiënten, maatschappij en medici. De eenzijdige informatie over borstvormreconstructie moet aangevuld worden met goede informatie over de mogelijkheid voor plat. Pas bij volledige en goede informatie over álle mogelijkheden kunnen vrouwen een keuze maken die oprecht bij hen past. Ongeacht of dit reconstructie of plat betreft.

Het fotoproject en informatie over plat na borstamputatie is te vinden op ronduitplat.nl, Instagram.com/ronduitplat, en Facebook.com/ronduitplat Voor lotgenotencontact is een besloten facebookgroep beschikbaar.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !