Boosteren in de maximale versnelling: huisartsen worden ingeschakeld

GRONINGEN – De GGD Groningen zet alle zeilen bij om nog verder op te schalen met de boostercampagne. Door het inzetten van extra prikkers, verruiming van de openingstijden en intensivering van de samenwerking met huisartsen kunnen nog meer Groningers snel een boosterprik krijgen. De GGD doet de massavaccinatie, waarbij mensen op volgorde van leeftijd van oud naar jong, een (verplichte) afspraak kunnen maken. De huisartsen, met hun fijnmazige aanwezigheid in de regio, boosteren primair de kwetsbare groepen uit hun praktijk.

Na de opschaling die al was ingezet kwam afgelopen week het verzoek van het ministerie om extra te versnellen in verband met de oprukkende Omikron-variant van het coronavirus. Dat is aanleiding voor GGD Groningen geweest om in samenspraak met huisartsen, Veiligheidsregio en de gemeenten te kijken hoe  in de regio verder kan worden versneld.

Raadpleeg de website van uw eigen huisarts

Huisartsen zijn gevraagd om -indien dat voor hen mogelijk is en indien de gewone huisartsenzorg niet in het gedrang komt – mee te helpen met het boosteren van de eigen kwetsbare patiënten. GGD levert voorbereide vaccinaties via een koeriersdienst aan huisartsen. Zij zetten de prik vervolgens bij de meest kwetsbare patiënten uit hun praktijk. De huisartsen die deze groep kunnen vaccineren, nodigen deze patiënten hiertoe uit. Patiënten wordt dringend gevraagd niet zelf contact op te nemen met de praktijk. Raadpleeg de website van uw huisarts.

,,We waren al behoorlijk opgeschaald. Iedereen die volgens zijn leeftijd aan de beurt is, kan binnen een week een prikafspraak hebben’’, zegt directeur Jos Rietveld van GGD Groningen. ,,Omdat de urgentie hoog is gaan we over op de maximale versnelling. Dit doen we door de openingstijden te verruimen en nóg intensiever samen te werken met huisartsen. Huisartsen voor wie dat mogelijk is, helpen bij het boosteren van kwetsbare patiënten. Ook springen het UMCG en eigen medewerkers van de GGD bij. Zo kunnen we in de loop van deze week 11.000 vaccinaties per dag zetten.”

Koen Schuiling, voorzitter Veiligheidsregio Groningen, zegt: ,,We willen in Groningen maximaal versnellen. We zijn blij dat we de huisartsen in Groningen bereid hebben gevonden samen met de GGD de komende weken hard aan de slag te gaan. De gemeenten kunnen daarbij waar nodig ondersteuning bieden.”

Trudy Oldenhuis, voorzitter van de Huisartsenkring Groningen geeft aan dat een groot deel van de huisartsen zich, daar waar mogelijk, de komende weken zal inzetten voor het vaccineren. ,,We werkten de afgelopen weken al prima samen met de GGD bij het vaccineren van patiënten aan huis; fijn dat we nu de mogelijkheid hebben patiënten die binnen onze kwetsbare groep vallen te vaccineren.”/Webredactie

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.