Coulance bekeuringen voor boeren zonder registratie landbouwvoertuigen

HET HOGELAND – Het OM en de politie zullen tot 1 juli 2022 geen boetes uitdelen als blijkt dat landbouwvoertuigen niet geregistreerd zijn. De ministeries van I&W en J&V zijn dit overeengekomen om te voorkomen dat landbouwvoertuigen na 1 januari 2022 de weg niet meer op kunnen als de registratie niet is afgerond. LTO Nederland is blij dat de overheid mede op ons verzoek tot deze regeling heeft besloten.

Landbouwvoertuigen in Nederland moeten per 1 januari 2022  geregistreerd zijn om de openbare weg op te mogen. Voor de registratie van de bestaande landbouwvoertuigen was een periode van een jaar (conversieperiode) uitgetrokken. Tijdens deze conversieperiode, die tot 1 januari 2022 liep, was er geen keuring van de RDW nodig en waren er lagere kosten voor registratie van het landbouwvoertuig.

Het aantal aanvragen voor registratie was de laatste weken fors toegenomen. Zelfs zo fors dat de RDW het aantal aanvragen niet voor 1 januari 2022 kon afronden.

Om te voorkomen dat ondernemers de niet geregistreerde landbouwvoertuigen na 1 januari 2022 moeten laten staan is door beide ministeries, op verzoek van onder andere LTO Nederland, een ‘coulancebeleid’ overeengekomen. Dat beleid houdt in dat tot 1 juli 2022 geen boetes worden uitgedeeld als blijkt dat landbouwvoertuigen die niet zijn geregistreerd toch gebruik maken van de openbare weg. Deze periode van 6 maanden extra tijd geeft de RDW de ruimte om alle aanvragen voor de registratie van landbouwvoertuigen af te ronden.

De coulance geldt alleen voor de handhaving op de registratieplicht. Een (land)bouwvoertuig moet op de weg bijvoorbeeld nog steeds wel voldoen aan de verzekeringsplicht. Ook mag er met een ongeregistreerd (land)bouwvoertuig niet harder worden gereden dan 25 km/u. Harder rijden is alleen toegestaan (tot maximaal 40 km/u) als het voertuig is voorzien van een kentekenplaat./Webredactie

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !