Gebakken zalm met prei en aardappelen.

De Romeinen brachten de prei in onze noordelijke streken. Bij hun was prei heel chic eten. Zelfs de keizers aten prei, niet alleen als groente, maar ook als geneesmiddel. Ook toen was al duidelijk dat voedsel iets met gezondheid had te maken. Volgens de geschriften zwolg keizer Nero in prei omdat het goed zou zijn voor zijn zangstem. Tot in de middeleeuwen bleef de prei ook bij ons chic eten. Na de middeleeuwen gaat het mis met de prei, en wordt het de groente van de lagere standen. De groente werd verworpen door de betere standen door de geur, de slijmerige staat na te lang koken, of door het achtergebleven zand.   De nouvelle cuisine, de nieuwe Franse keuken ( vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw) heeft de prei weer teruggebracht.

Prei is familie van de lelie, net als uien, knoflook en bieslook en alle andere soorten look. De asperge trouwens ook. Het verschil tussen prei-en ui soorten zit hem in de bladeren. Alle ui soorten hebben hebben ronde, buisvormige bladeren, terwijl alle prei soorten platte bladeren hebben. Prei is gezond, bevat veel voedingsstoffen( calcium, fosfor, vitamine C) en vezels, en weinig calorieen.


Ingrediënten

4 personen

 • aardappelen (vastkokend)800 g
 • prei 4 stengels
 • extra boter
 • boter 50 g
 • witte wijn 2 deciliters
 • peper
 • zout
 • zalm (met vel) 600 g
 • currypoeder een snuif
 • kurkumapoeder een snuif
 • room
 • citroen (sap) ½

Bereiding

Breng een pan met gezouten water aan de kook en kook de aardappelen gaar.
Maak de prei schoon en spoel ze grondig onder koud stromend water. Snijd de stengels in grove julienne.(reepjes)
Smelt een klont boter in een grote pan en voeg de witte wijn toe. Doe de julienne van prei erbij en laat de groente zachtjes ‘smelten’. Breng op smaak met wat zout, peper, nog wat extra boter en wijn. Zet het deksel op de pan.
Verdeel de zalm in gelijke stukken en kruid met peper en zout
Smelt wat boter in een pan en bak de stukken zalm. Laat de zalm lang genoeg op de velkant bakken zodat er een krokant korstje op komt. Draai de vis vlak voor het serveren even om zodat de andere kant ook kan kleuren. De zalm mag vanbinnen nog wat donkerroze zijn.
Giet wat van het kookvocht van de prei in een pannetje. Doe er de room, de curry en de kurkuma bij en laat inkoken.
Roer er de koude blokjes boter door tot je een gebonden currysaus hebt. Voeg wat citroensap, peper en zout toe.
Giet de aardappelen af.
Serveer een stuk zalm met een portie gesmolten prei, een paar aardappelen en werk af met de currysaus.

Eet smakelijk en tot de volgende week.

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.