Raad in de gordijnen over besluit extra gaswinning

HET HOGELAND – In de ingelaste raadsvergadering was men er gauw klaar mee. De motie van alle fracties tegen de verdubbeling van de aardgaswinning in 2022 zoals vorige week aangekondigd, was geen punt van discussie.

De raadsleden kwamen terecht woorden tekort. Kor Berghuis (CDA): “Respectloos.” Cleerdin (PvdA): “Tot in de ziel geraakt.” Keijzerswaard (VVD): “Het kan niet waar zijn.” De Jong (CU): “Klap in het gezicht van iedere Groninger.” Om maar wat te noemen. “De overheid het zich niet kan veroorloven om wederom beloften en afspraken niet na te komen richting Groningers in het aardbevingsgebied. Het is onaanvaardbaar is dat het Rijk winsten behaalt uit het niet nakomen van afspraken, terwijl Groningen ondertussen met te krappe budgetten voor de versterking achterblijft,” zo stelde de raad.

Als staatssecretaris Vijlbrief, hij heeft de aardgaswinning op zijn bureau, volgende week naar Groningen komt, krijgt hij de boodschap mee “het onacceptabele besluit terug te draaien, alles in het werk te stellen om Duitse overheden te bewegen langs andere wegen de benodigde levering te vinden en hier actief aan bij te dragen; alles in het werk te stellen om de bouw van de stikstoffabriek te versnellen, opgelopen achterstanden in te lopen en verdere vertraging te voorkomen.” En vooral: “Meeropbrengsten die worden behaald door het niet terugdraaien van het besluit om de gaswinning te verhogen ten goede te laten komen aan de veiligheid en de brede welvaart van de inwoners uit het aardbevingsgebied.”

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !