Bibliotheken organiseren Monsterlijke Voorleesavond 

Zorg dat je mooiste pyjama gewassen is vóór 28 januari en vang vlak voor het slapen gaan een monster samen met Tjibbe Veldkamp. 28 januari komt de schrijver online voorlezen uit zijn boek ‘Maar eerst ving ik een monster’, prentenboek van het jaar 2022. Deze monsterlijke avond volg je om 18:30 uur live op het Facebookkanaal van Biblionet Groningen. 

Van 26 januari tot en met 5 februari zijn het De Nationale Voorleesdagen. In deze periode brengen bibliotheken voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen onder de aandacht. Waarom? Voorlezen is leuk, het prikkelt de fantasie, nodigt uit tot gesprek en is goed voor de taalontwikkeling van kinderen. “Bovendien is het een fijn moment van samenzijn, een vast onderdeel van ons avondritueel”, zo vertelt Korien Thiewes, communicatieadviseur bij Biblionet Groningen en moeder van een driejarige drieling.

Onderzoek

Uit onderzoek in opdracht van Stichting CPNB en Stichting Lezen is gebleken dat de helft van de ouders meer zou willen voorlezen aan hun kind(eren) dan ze eigenlijk doen. Tijdgebrek is de voornaamste reden. Bovendien hebben ouders behoefte aan voorleestips. De voorleesavond met Tjibbe Veldkamp is naast een leuk online uitje voor kinderen dus hét uitgelezen moment voor ouders en verzorgers om de kunst van het voorlezen eens af te kijken.

Prentenboek van het jaar

Een comité van bibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten koos Maar eerst ving ik een monster van schrijver Tjibbe Veldkamp en illustrator Kees de Boer als Prentenboek van het Jaar. “Het boek is een ode aan het voorlezen. Het uitstellen van het daadwerkelijke naar bed gaan is voor veel ouders en kinderen herkenbaar. De paginagrote illustraties zijn gedetailleerd met monsters in alle soorten en maten, waardoor je blijft kijken en ontdekken”, aldus het comité.

Meer inspiratie & activiteiten

Meer inspiratie kunnen ouders en verzorgers opdoen op biblionetgroningen.nl/nationale-voorleesdagen. Daar vind je de prentenboek top 10, voorleestips, -video’s en nog veel meer. Een andere uit-tip naast De Monsterlijke Voorleesavond? Het Vos gaat een stukje rijden-verhalenpad in Veendam. Online en in de buitenlucht: de bibliotheek is overal!

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.