Lieveheersbeestje overwint prikangst en pijn in vaccinatiecentra

Buzzy, een klein medisch hulpmiddel, zorgt voor rust en comfort in onze vaccinatiecentra door een vrijwel pijnloze vaccinatie. Kinderen overwinnen hun prikangst met Buzzy, een klein medisch hulpmiddel in de vorm van een lieveheersbeestje of een bijtje dat vanuit de ziekenhuizen zijn weg naar de vaccinatiecentra heeft gevonden.

De vaccinatiecampagne voor kinderen tussen de 5 en 11 jaar draait op volle toeren. Voor vaccinatiecentra betekende dit een heuse ommezwaai naar een kindvriendelijke aanpak, een kind is immers geen kleine volwassene. Dat vertaalde zich in aparte vaccinatielijnen, vaccinatie op specifiek voorziene momenten tot heuse make-overs van de vaccinatiecentra. In verschillende vaccinatiecentra is kindvriendelijkheid echter meer dan een leuke sticker  op het unifrom van de prikker, een leuke locatie of het uitreiken van een prikdiploma.

Vele vaccinatiecentra gaan daarom een stap verder en maken gebruik van Buzzy, een klein medisch vibrerend hulpmiddel in de vorm van een lieveheersbeestje of een bijtje met koude gelpads in de vorm van vleugels. Door zijn vibrerend en huidkoelend effect zorgt Buzzy enerzijds voor afleiding en anderzijds voor een bewezen pijnstillend effect tijdens de vaccinatie.

Buzzy wordt kort op de bovenarm geplaatst, tussen de injectieplaats en de hersenen (‘between the pain and the brain’). Het trillen van Buzzy brengt de zenuwen in de war, zodat er geen scherpe pijn wordt gevoeld. Buzzy doet drie dingen: het koelt de prikplek, het leidt af en het toestelletje trilt. Wanneer zenuwen niet-pijnlijke signalen zoals koude en trillingen ontvangen, sluiten de hersenen de poort voor pijnsignalen. Het trillen van Buzzy en de koude van de ijsvleugeltjes krijgen voorrang en zijn dominant over de pijn. Het kind ervaart nog wel een zogenaamde tastsensatie, maar niet meer de pijn van de prik.

Met het verminderen van prikangst draagt dit toestelletje bij aan de bestrijding van de COVID-19- pandemie. Buzzy is een evidence based hulpmiddel, ontwikkeld door een kinderarts en wordt gebruikt in verschillende ziekenhuizen in Nederland en Belgie. In deze ziekenhuizen maakt Buzzy al geruime tijd onderdeel uit van de integrale pijnbehandeling binnen kindergeneeskunde.

Het voorkomen van prikangst in de kinderjaren leidt tot een groeiend vertrouwen in onze zorg, de kiem van prikangst wordt immers vaak in de kinderjaren gelegd. Prikangst leidt op latere leeftijd tot uitstelgedrag in het zoeken naar hulp, angststoornissen tot zelfs trauma.

Wilt u extra informatie of Buzzy in actie zien? Neem contact op met ons, wij brengen u graag in contact met zorgverleners binnen onze vaccinatiecentra en ziekenhuizen waar Buzzy dagelijks ingezet wordt, en dat tot grote tevredenheid van zorgverleners maar vooral tot uiterst grote tevredenheid van vele gevaccineerden.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !