Varkenssaucijsjes met rode biet en puree. 20 januari 202220 januari 2022 De rode bietjes zijn weer goedkoop dit jaar. Deze week kocht ik ze op de markt in Groningen voor 90 cent de kilo. Men zegt dat de biet door Duitse tuinders in de middeleeuwen ontwikkeld is. In deze periode had men een sterke voorliefde voor gekleurd eten. Het enthousiasme over de biet verspreidde zich vanuit Duitsland over het noorden en oosten van Europa. In deze gebieden kom je dan ook lekkere recepten met biet tegen, zoals de salade van biet met haring. Dit is nog steeds een culinaire klassieker. Een van de meest geslaagde gerechten met biet erin is de borsjtsj, de Russische bietensoep. Deze soep kent veel verschillende bereidingswijzen, waarschijnlijk net zoveel als er Russen zijn. Van de kleur van de rode biet hebben we zelfs een officiele kleurstof gemaakt: betanine E162, een E nummer welke absoluut geen kwaad kan. Dit is weer een recept voor vier personen. varkenssaucijs 4 st uien 2st knoflook 1 teentje rode wijn 1 dl rode port 1 dl bloem 1 eetlepel boterklontjes sinaasappel 1 st honing 4 eetlepels steranijs 1 st laurier 4 blaadjes enkele takjes tijm peper zout grote rode bieten 800 gr sjalotten 4st laurier olijfolie scheutje balsamico azijn scheutje aardappelpuree Pel de uien, snij ze eerst middendoor en vervolgens in fijne halve ringen. Pel en hak de knoflook en plet de teen tot pulp. Verzamel takjes tijm en laurierblaadjes en bind de kruiden tot een builtje. Gebruik hiervoor wat keukentouw. Hou de ui, de knof lookpulp en het kruidentuiltje opzij. Verwarm de oven voor op 160°C. Zet een grote pan op een matig vuur. Smelt er een flinke klont boter in. Bak de saucijsjes in de bruisende boter. Kruid ze met een beetje zout en peper van de molen. Laat het vlees zo’n 4 tot 5 minuten kleuren en draai ze om. Haal ze een paar minuten later uit de pan en zet het vlees opzij. Doe de uiringen en de knof lookpulp in de pan met het braadvet van de saucijzen. Roer en stoof de uien glazig in enkele minuten. Bepoeder de gestoofde uien met een beetje bloem en roer. Laat de bloem kort meebakken en doe het kruidenbuiltje in de pan. Verhuis ook de saucijzen met braadsap opnieuw naar de pan. Schenk de rode wijn en de rode port in de pan. Terwijl de alcohol verdampt voeg je het sap van de sinaasappel toe. Gooi er een steranijs in en knijp er een flinke scheut honing bij. Plaats het deksel op de pan en schuif de bereiding in de hete oven van 160°C. Reken op een warm verblijf daar gedurende zo’n 60 minuten. Spoel de rode bieten schoon. Je hoeft ze niet te schillen. Snij elke biet in ongeveer 8 gelijke partjes. Pel de sjalotten en snij ze in 4 gelijke partjes. Leg de partjes rode biet en de stukken sjalot in een ovenschaal. Besprenkel de groentes met een beetje olijfolie, een scheutje balsamico. Verdeel enkele blaadjes laurier en kleine takjes tijm over de schotel. Kruid de bereiding met wat peper van de molen en een beetje (grof) zout. Zet de groenten in de oven (bij de saucijzen) en laat ze 60 minuten roosteren. Bereid intussen de aardappelpuree om bij dit gerecht te serveren. Serveer op elk bord een saucijs uit de oven, schep er wat saus met gestoofde uien over. Daarna zijn de geroosterde groenten aan de beurt en een flinke lepel verse aardappelpuree. Eet smakelijk iedereen en tot volgende week. Nieuws