Pluktuin Bedum wint prijs Kern met Pit

BEDUM – Pluktuin Lageweg in Bedum is dit jaar de winnaar van de provinciale competitie Kern met Pit buurtprojecten.  De prijs van de Nederlandse Heidemij en Arcadis werd zaterdag toegekend. De jury en het Nederlandse publiek bepaalden via zoombijeenkomsten wie in elke provincie naar huis mocht met de trofee, de prijs van 1.000 euro én 1.500 euro extra.

De tiuin ligt aan de rand van het dorp Bedum op een weilandje omzoomd door bomen en slootjes. Er zijn akkertjes gemaakt waarin zowel eenjarige bloemen, vaste planten, grassen en struiken zijn te vinden. Ook is er een kleine boomgaard met aardbeien en bessenstruiken. Bezoekers kunnen zelf de bloemen plukken en er is koffie en thee voor diegenen die graag nog even willen nagenieten op een van de vele zitjes in de tuin.

De Pluktuin wordt gerund en onderhouden door een groep vrijwilligers die op verschillende manieren hun talenten inzetten. Dat kan zijn in het onderhouden van de tuin zelf, het geven van een stukje voorlichting of de verkoop van de bloemen.

´Bij het telen van de planten worden geen pesticiden of kunstmest gebruikt. De bloemen in de tuin zijn met name soorten die bijen en vlinders aantrekken. Door de aanwezigheid van houtwallen, hagen, insectenhotels, bosranden en een grote composthoop voelen insecten, vogels en dieren als de egel zich ook thuis.

De sfeer is ongedwongen wat maakt dat mensen hun bezoek vaak als rustgevend ervaren. Dat is ook wat we graag willen zijn, een plek om even bij te komen,” zo stelt de Bedumse organisatie./Webredactie

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !