VERKIEZINGEN – Alweer een oud-CDA’er die de lijst van Hogeland Lokaal Centraal aanvoert

Met Rolf van Bruggen als lijsttrekker heeft Hogeland Lokaal Centraal een kandidaat gevonden die bepaald niet een vreemde eend in de bijt is. Van Bruggen zat in de laatste gemeenteraad van Bedum voor het CDA en als zodanig is hij een heel oude bekende van Kristel Rutgers, nu wethouder en lijstrekker voor het CDA. Maar hij is ook een politiek bekende van Bernd de Jong (weer lijstrekker van de ChristenUnie), of de PvdA-veteraan Jaap Heres uit Bedum die nu weliswaar voor de PvdA in de raad zit maar op een wel-of-niet positie op de kieslijst staat.

Van Bruggen (50) werkt bij ’s Heeren Loo in Bedum waar hij gespecialiseerd is in het begeleiden van jong volwassenen met toch grote afstand tot de arbeidsmarkt. Hij is door meerdere partijen benaderd voor een plek op de kieslijst (“Nee, welke dat zijn is niet meer van belang”) maar heeft de kaarten schuddend, voor Hogeland Lokaal Centraal gekozen: “Ik ben in ontwikkeling, ik heb de gemeenteraad van Het Hogeland gevolgd, ik vond er wat van en ben tot de conclusie gekomen dat Lokaal Centraal het beste bij mij past. De gemeente is te groot, en groot is niet altijd beter. Dat is wat mij bij HLC aanspreekt.”

Opvallend is de tweede plaats voor Nico Werkman, algemeen erkend als “een politiek dier”. De oud-lijsttrekker van HLC heeft een lange staat van dienst voor het CDA. Voor die partij werd hij in 1994 raadslid in Winsum; in 1999 zat hij op het pluche voor het CDA in de Provinciale Staten om in 2004 wethouder te worden in Winsum, totdat in 2008 het College van B en W sneuvelde. Weer terug in de raad voor het CDA brak hij in 2015 met die partij. Met Arie Molenhuis die uit de desintegrerende fractie van GemeenteBelangen was gestapt, vormde hij de groep Christen Democratie Winsum 2.0 die voor de verkiezingen van de gemeenteraad van Het Hogeland doorging als HLC.

Met de fanatieke dammers Nico Werkman op plaats twee en Wim Dirks uit Den Andel (“een genuanceerd bestuurder”) als lijstduwer heeft Lokaal Centraal twee denksporters op niveau op de lijst. Arie Molenhuis, theaterondernemer uit Winsum, neemt als oudgediende (hij stond vorige keer op plaats twee) de derde plek in. Met Peter Buurma uit Baflo, een van de drijvende krachten achter Graspop, dat toch tot de grote jongens van de noordelijke popevenementen behoort, is de partij geïmplementeerd in de wereld van hedendaagse muziek. Trea Appeldoorn uit Roodeschool lijkt aldaar over een sterk sociaal netwerk te beschikken. Ook deze keer weet de partij zich verzekerd van de steun van Bert Schaap uit Ulrum, beter bekend als zanger Burdy.

Een zeer opmerkelijke lijstduwer, naast de Pieterburense jonge Anouck Schutter, voor de tweede keer duwster, is Nynke van Bruggen uit Bedum. Voetbalster, werkzaam in de zorg en ook dochter van Rolf van Bruggen. “Ik ben daar trots op,” zegt Van Bruggen. “Bij ons thuis was de politiek op de keukentafel en met plezier zie ik dat mijn dochter dat heeft opgepikt, die interesse in politiek.”

Hogeland Lokaal Centraal haalde bij de vorige verkiezingen voor de gemeenteraad geen zetel.

Berto Merx

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !