Varkenskotelet met pastinaak en kruidenboter.

De pastinaak of witte wortel is een plant uit de familie van de schermbloemen, zoals ook de wortel, venkel, anijs, en de peterselie. Het is een ideale wintergroente, die weer aan een opmars bezig is. Zijn smaak kunnen we typeren als zoet en anijsachtig. De plant komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Bij hun trek naar het noorden namen de Romeinen de pastinaak mee. Daar bleek de pastinaak veel groter te worden. In de Middeleeuwen kwam de pastinaak naar West-Europa en was voor de introductie van de aardappel een belangrijk volksvoedsel. Middeleeuwse doctoren schreven diverse goede eigenschappen toe aan de plant. Ze hielden adders op afstand, ze waren goed tegen kiespijn, ze werkten als afrodisiacum, ze hielpen tegen gezwollen testikels en ze werden gegeten tegen maagpijn. De pastinaak kan zowel als gekookt of gestoofd gegeten worden. De pastinaak is rijk aan koolhydraten, vitamine C en B1 en 2. Ook is de plant rijk aan Calcium.


Ingredieenten voor vier personen.

Voor de kruidenboter:

150 gr roomboter,1 teen knoflook, Zeezout, Peper uit de molen, 2 snuiven paprikapoeder, 1 theelepel grove mosterd, 2 eetlepels fijngehakte bieslook, 2 eetlepels fijngehakte peterselie, scheutje olijfolie.

Laat de roomboter op kamertemperatuur komen. De kruiden spoelen, drogen en fijnhakken. De knoflook fijnhakken, en met alle andere ingredieenten gelijkmatig door de boter mengen.

Voor het vlees en de groenten:

4 varkenskoteletten, 4 middelgrote pastinaken, 250 gr champignons, 2 rode uien, 2 tenen knoflook, ½ rode Spaanse peper, 1 theelepel honing, 1 tak rozemarijn, 1 citroen.

Bereiding:

Pastinaken schillen en in schijven van ½ tot 1 cm snijden. Uien schillen en in grove parten snijden. Champignons schoonmaken, en halveren. De knoflook pellen en de peper grof hakken.

De pastinaken, uien, en champignons op hoog vuur aanbakken, snuif zeezout toevoegen. De knoflook en de peper erbij doen en meebakken. Tot slot de gehakte rozemarijn, de honing en een kneep citroen erbij. Deksel op de pan en warm houden.

De varkenskoteletten zouten en per kant 4 a 5 minuten bakken tot ze mooi goudbruin zijn.

Serveren:

Leg de koteletten in het midden van het bord. Kruid ze met verse peper uit de molen. Leg de groenten er in een kring omheen. Schep een lepel kruidenboter op de koteletten.

Eet smakelijk.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !