Griesmeelpudding.

Wanneer we over griesmeel spreken hebben we het eigenlijk altijd over tarwegriesmeel. Het kan ook van andere granen, of boekweit, of zelfs rijst zijn gemaakt. Het woord gries betekent zoveel als zandkorrel, kleine korrel. Goede griesmeel is gemaakt van harde tarwe, daar zitten van nature veel eiwitrijke, glutenrijke korrels in. Griesmeel wordt wel gebruikt om bijvoorbeeld soep te binden, gnocchi of andere deegballetjes te maken. Wie een aangebroken pak griesmeel niet goed afsluit, kan er na enige tijd beestjes in vinden, kleine larfjes. Die zijn meestal afkomstig van de meelmot. Beter is het om aangebroken pak meteen luchtdicht af te sluiten in een goede voorraadbus.

Griesmeelpudding wordt bij ons meestal met melk, room en boter en een aroma gemaakt. Dat aroma kan citroenschil, vanille, amandel of zelfs rozemarijn zijn. Verder kun je er rozijnen of andere zuidvruchten erin doen.

Ingrediënten, 4 personen.

 • 5 dl melk
 • 1 takje rozemarijn
 • 50 gr griesmeel
 • 80 gr suiker
 • 15 gr boter
 • 1 st ei-gesplitst
 • zout
 • 3 dl versgeperst sinaasappelsap
 • 2 tl aardappelmeel
 • 2 el slagroom
 • rozemarijn om te garneren

Bereiden

breng de melk en rozemarijn aan de kook, laat 12 min op heel laag vuur trekken, verwijder de rozemarijn meng griesmeel en 50 gr suiker al roerend toe aan de hete melk laat dit mengsel 5-15 min op heel laag vuur pruttelen en blijf roeren tot het zo dik is, dat een streep die je erin trekt zichtbaar blijft haal de pan van het vuur, roer de boter en dan het eigeel erdoor klop het eiwit met 10 gr suiker en wat zout stijf spatel dit door de griesmeel schep de massa in een omgespoelde puddingvorm laat afgedekt in de koelkast stevig en koud worden breng intussen het sap met 20 gr suiker zachtjes aan de kook meng het aardappelmeel met de slagroom voeg al roerend toe aan het sap blijf roeren tot het een gebonden saus is stort de pudding en schenk er wat warme of koude saus over garneer met nog wat rozemarijn.

Eet smakelijk.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.