Nog even geduld, met de verkiezingsprogramma’s

Moest ik vorige week dinsdag als Ambassadeur van de Democratie in Onderdendam wezen, sloeg me de schrik om het hart. Het prachtige spandoek met de affiches van de politieke partijen was verdwenen. Sterker nog: van de gehele stellage was alleen nog wat op de grond terug te vinden.

Was het die dekselse altijd en eeuwig waaiende wind die in het weekend extra sterk ook nog het spansel dat ons oproep om straks te stemmen voor de nieuwe gemeenteraad, heeft omver geblazen? In het Boterdiep was er niks van te zien. Worden er nieuwe doeken gemaakt of betere buizenconstructies om straks bij de grote dorpen neer te zetten? Het zal toch niet zo zijn dat baldadige jeugd uit Onderdendam bezig is geweest met dingen die ik hier niet hoef te beschrijven.

Hoe dan ook, ik moest gisteren door Onderdendam rijden – ja ik weet het, het is één van de nodeloze bijdragen aan de eeuwige verkeersoverlast in één van de pittoreskste dorpjes van ons aller Hogeland – en ik zag tot mijn genoegen dat kinderen al de plek hadden ontdekt om te spelen, met ballonnen of zoiets. Ja mensen, waar zouden we zijn zonder onze kinderen? (waar zouden onze kinderen zijn zonder ons, trouwens). Even geduld, de verkiezingscampagne moet nog op stoom komen. Wat toch uiterst diplomatiek is geformuleerd.

Het is zondagmiddag en er is in de hele wereld niks leuks te doen. De verkiezingsprogramma’s, hoe staat het daarmee? Het CDA heeft het al tijden op de website staan. Keurig. Gemeentebelangen heeft nog steeds als laatste bericht dat op 2 januari 2019 (!) de gemeenteraad voor het eerst bijeenkwam. De PvdA heeft een echt leuke foto van de kandidaten in stemmig rood-wit en mooie bio’tjes van de kandidaten. We lezen er zelfs de mooi slogan “dat iedereen gezien en gehoord wordt” maar de visie, het perspectief voor ons allen, ik kan het niet vinden. Doorklikken op ‘Onze speerpunten’ levert op dat deze doorklik niet mogelijk is. De ChristenUnie meldt dat 8 februari een ledenvergadering is geweest en dat wijzigingen in het programma worden doorgevoerd en op de website geplaatst. GroenLinks heeft het program keurig op de website staan. De VVD gaat het een dezer dagen multimediaal bekend maken. Ja, die VVD heeft een actieve communicatie-strategie, deze keer. Hogeland Lokaal Centraal heef de website in orde en biedt en prikkelend en soms provocatief verkiezingsprogramma. Wat Lokaal Sociaal wil, we moeten nog even wachten.

Zondag vier weken vóór de gemeenteraadsverkiezingen, het kon minder met de verkiezingsprogramma’s. Maar, vrienden, vriendinnen, ga stemmen en stem goed.

Tijl Uilenspieghel

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.