Zaden lenen en ruilen in bibliotheken van Het Hogeland

HET HOGELAND – In alle vier de bibliotheken op Het Hogeland is vanaf 4 maart een Zadenbibliotheek te vinden. Hier kan men gratis zaden van groenten, kruiden en bloemen lenen.

Een Zadenbibliotheek is een plek waar je zaden kosteloos kunt lenen en ruilen. Er zijn in Nederland meer dan 30 locaties. Elke locatie heeft een collectie zaden van groenten, kruiden en bloemen. De zadencollectie is op elke locatie anders. Dit hangt af van de zaden die weer worden ingeleverd en die worden geruild.

Je kunt zaden kosteloos lenen. In de Zadenbibliotheek geldt geen uitleentermijn en er zijn geen boetes: de bibliotheek werkt vanuit 100% vertrouwen. Je kiest zaden die je nieuwsgierig maken of die je graag wilt hebben. Als je zaden leent, zaai je deze in je tuin of in een pot. Van de planten die daar opkomen, laat je de mooiste plant bloeien en in zaad schieten. Dit zaad verzamel je en laat je drogen. Om vervolgens, vast ruim een half jaar later, een deel van deze zaden in een enveloppe terug te brengen naar de bibliotheek. Je zaden worden toegevoegd aan de collectie en ook weer uitgeleend aan andere tuiniers.

Om de Zadenbibliotheken op te starten vraagt Biblionet bewoners van Het Hogeland de komende weken zaden te brengen naar de bibliotheken in Leens, Winsum, Bedum en Uithuizen. Je kunt zaden die je thuis over hebt en wilt doneren tijdens openingstijden van de bibliotheken inleveren in de zadendoos in de bibliotheek.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !