Gemeenteraad vraagt om steun slachtoffers oorlog in Oekraïne

HET HOGELAND – Warme woorden van solidariteit met de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne had de gemeenteraad gisteravond. Een raadsbreed ondersteunde motie riep het gemeentebestuur op alles in het werk te stellen voor hulp en steun van de vluchtelingen.

De raad wil dat B&W samen met de andere Groningse gemeenten en vluchtelingenorganisaties gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor de tijdelijke opvang van Oekraïners die zijn gevlucht voor het oorlogsgeweld in hun land en te kijken hoe particuliere initiatieven van inwoners kunnen worden ondersteund en waar kan worden doorverwezen naar hulporganisaties. Ook moet bij de diverse vluchtelingenorganisaties worden aangegeven aan dat er in de gemeente Het Hogeland plaats is voor vluchtelingen.

Burgemeester Henk Jan Bolding deelde de inhoud van de motie: “Wij zijn ongerust en ernstig bezorgd over wat er in de wereld aan de hand is. Wij kunnen hier in vrijheid vergaderen en we leven in een vrij land. Wij koesteren de waarden van een rechtsstaat. Hoe kwetsbaar die zijn, bewijst deze oorlog. Oekraïne is gewetenloos aangevallen met bruut oorlogsgeweld door Rusland. Verschrikkelijk en afschuwelijk. Onze gedachten gaan uit naar al die onschuldige mensen die slachtoffer zijn van dit gewelddadige conflict,” aldus zegt Bolding. Ook leeft de gemeente mee met Oekraïners in de eigen gemeente.

Bolding liet weten dat de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt in het zoeken naar opvang voor de vluchtelingen. In de Veiligheidsregio hebben we gesproken over de opvang en ik kan nu zeggen dat er op zeer korte termijn twee plekken komen voor humanitair verantwoorde opvang.” Ook zei hij toe dat vanuit de gemeente waar mogelijk initiatieven vanuit de bevolking worden ondersteund.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !