Rechts stemmen of juist links: lokale lasten veranderen niet

Dadelijk mogen we weer stemmen voor ons aller geliefde gemeenteraad. Als ambassadeur van de Democratie, dus geen praatjes verkopend, verdiepte ik me in de kwestie van de lokale lasten. Als je rechts stemt, of juist links, maakt dat wat uit voor dat envelopje dat ik krijg van de gemeente om te dokken. Nou, kort en krachtig, of je door de rechtse hond of de linkse kat gebeten wordt, het maakt niks uit.

Politieke verschuivingen bij gemeenteraadsverkiezingen blijken geen enkele invloed te hebben op de hoogte of de verdeling van de lokale lasten, blijkt uit onderzoek van Maarten Allers en Harm Rienks, ze werken aan de Groningse universiteit en bestuderen de lokale lasten enzo. Ik las het in het tijdschrift Economisch-Statische Berichten, ik ben dus niet helemaal van de straat, dus.

Vaak wordt gedacht dat linkse partijen kiezen voor hogere belastingen en uitgebreidere voorzieningen voor inwoners. Rechtse partijen zouden daarentegen juist kiezen voor lagere belastingen en een kleine overheid. Allers en Rienks, ik schrijf het even over,  zetten vraagtekens bij deze aannames. Ze bestudeerden de periode 1998 – 2021, waarin 6 keer gemeenteraadsverkiezingen zijn gehouden. In die periode zijn de samenstellingen van de raad en het college regelmatig veranderd. Deze samenstellingsveranderingen zou je – op basis van de aannames over de voorkeuren van linkse en rechtse partijen – terug moeten zien in de lokale lasten.

De politieke samenstelling van gemeenteraden of colleges bleek echter geen enkel effect te hebben op de hoogte van de gemeentelijke belastingen. Ook de manier waarop de lasten worden verdeeld tussen bijvoorbeeld huurders en eigenwoningbezitters wordt er niet door beïnvloed. Welke samenstellingsveranderingen er ook plaatsvinden – groei voor de VVD, groei voor de SP, groei voor de rechtse partijen als geheel of groei voor de linkse partijen als geheel – het belastingbeleid wordt niet bijgestuurd.

Of je door de hond of de kat gebeten wordt, u en ik, wij roepen: au. Maar dat wisten we al.

Tijl Uilenspieghel

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.