Bert Schaap en Anouck Schutter de stemmenbeesten voor Hogeland Lokaal Centraal

UITHUIZEN – Nadat burgemeester Henk Jan Bolding formeel de verkiezingsuitslag had bekrachtigd met zijn handtekening, waren Bert Schaap en Rolf van Bruggen druk in de weer met de bewilligingsverklaring, de verklaring dat ze hun verkiezing tot gemeenteraadslid accepteren. Hoewel Rolf van Bruggen verklaarde dat er pas vanavond uitsluitsel komt over de kwestie, is het duidelijk dat de haas gebraden wordt: Bert Schaap en Anouck Schutter gaan met een zware partij voorkeurstemmen de gemeenteraad in voor Hogeland Lokaal Centraal.

De oude partij van Nico Werkman en Arie Molenhuis heeft met Rolf van Bruggen, ex-CDA’er uit Bedum, een gouden greep gedaan. Haalde de partij in 2018 2,54 procent van de stemmen, dit keer vloog dit omhoog naar de 10 procent. Nummer 1 Van Bruggen haalde 941 stemmen, nummer twee Nico Werkman 143, nummer drie Arie Molenhuis 118. En nummer 4 op de lijst Anouck Schutter 270 en lijstduwer Bert Schaap (even zo bekend als de zanger Burdy) op nummer 10 kreeg 227 rode potloden over zich gekrast. Bij 185 stemmen kon een raadslid met voorkeursstemmen een plaatsje in de raadszaal bemachtigen. Anouck Schutter, meteen het jongste raadslid, was nog niet bereikbaar voor een reactie.

De gesprekken hierover in het weekend zullen ongetwijfeld een emotionele lading hebben gehad. De uitkomst kan niet anders zijn dan dat Schaap en Schutter hun verantwoordelijkheid nemen voor het vertrouwen dat de kiezers hen schonken. Bert Schaap zei: “Iedereen weet dat ik altijd klaar sta om anderen te helpen. Ik ga ervoor want dit beroep kun je niet negeren.”

Bij de PvdA leidden de voorkeurstemmen tot een plaatsjes-wissel. Mariette de Visser en Janny Klei blijven op plaats 1 en 2. De nummers vijf, Jaap Heres (met 376 stemmen) en nummer 7 op de lijst, Roelf Wieringa met 186 stemmen, drongen Ivo Poll en Han Hefting van hun plaats af, bij de vier zetels die de partij haalde. Wanneer De Visser opnieuw wethouder wordt, kan Hefting alsnog raadslid worden.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.