Expositie in de kerk van Zuurdijk

ZUURDIJK – In de prachtige kerk van Zuurdijk is de expositie te zien van Swanny Beukema (1962), met als thema ‘Vergeten kinderen’. Ze heeft allerlei kleine gezichtjes in de kerk geplaatst en opgehangen. Deze schilderijtjes (olieverf) heeft ze geschilderd in Dotlingen (Duitsland), een aantal jaren geleden. Dotlingen, vroegere zustergemeente van Ulrum en later van gemeente de Marne.

Sinds 2010, na een uitwisseling van kunstenaars van de Marne- Dotlingen is het echtpaar bevriend gebleven met een aantal kunstenaars en ook niet kunstenaars. Leijdekkers geeft al vele jaren, een maandelijkse workshop daar. Beukema exposeert al jaren met haar werk en behoort bij een clubje vrienden van de galeriepunkt4.de in Dotlingen.

Het thema: “vergeten kinderen” past in deze tijd en zeker ook in de kerk. Achtergrond bij deze thema was ontstaan bij het verhaal van haar moeder. Er hangt een foto in de kamer van een 4 jarig jongetje, dit was het jongere broertje van mijn moeder. Hij was vroeger op 4 jarige leeftijd verdronken. “Vroeger, toen wij jong waren hebben we als gezin hier eigenlijk weinig over gesproken. Naar mate we ouder zijn geworden kreeg deze foto meer aandacht en betekenis”; aldus Beukema. “En natuurlijk speelt ook mijn eigen leeftijd een rol en regelmatig hoor ik ervaringen van vrouwen (oud en jong) die een kind hebben verloren. De kinderen die zijn begraven zonder een naam, of zonder graf. Tijdens de expositie van “de vergeten kinderen” in Dotlingen kwamen er ook veel verhalen los en ook de tranen.”

Goed om toch onder de aandacht te brengen… en zeker in deze tijd.

Kerk van Zuurdijk is dagelijks geopend. De expositie is te zien t/m 8 mei.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.