Doelpunt ‘Totti’ in wedstrijd van een lach en een traan

WINSUM – Op het Geert Reinders Sportpark werd zaterdag aan het eind van de middag een speciale wedstrijd gespeeld: de derby tussen Hunsingo en Viboa, de derby die sinds de fusie van beide clubs in 2016 niet meer was gespeeld. Het was de wens van de ongeneeslijk zieke Marten ‘Totti’ Dohmeijer, kind van Hunsingo, die in zijn afscheidswedstrijd stiekem ook nog z’n goaltje meepikte.

In februari kreeg de 41-jarige Winsumer te horen dat kanker door z’n hele lichaam zit en dat er niets meer aan was te doen. Twee weken geleden kwam Marten met de wens om nog één keer de derby Hunsingo – Viboa te spelen. Reden voor z’n teamgenoten om dit snel te regelen nu Marten nog ‘wedstrijdfit’ is. Zaterdag was het dan ook al zover en het werd een dag om nooit te vergeten.

Totti werd met de bus – dat ooit de spelersbus van PSV was – van huis gehaald en zag, net als de vele belangstellenden, 3 parachutisten vanuit de lucht neerdalen op het hoofdveld van vv Winsum. een met een vlag (Totti 4Ever), een met een KWF-beer en ook de wedstrijdbal kwam van boven.

De opkomst van ‘Totti’ en z’n familie was indrukwekkend, door een haag van geel en rood en rook naar de middenstip, waar Dimitri Sennema de aanwezigen toesprak en zich richtte tot Marten, zijn vrouw Marloes en dochtertje Saar (9). Mooie woorden, Dohmeijer ontvangt van vv Winsum een cheque (€ 500,-) en er volgt nog een t.w.v. € 2500,- voor de spaarreking van Totti’s dochtertje. Het geld was bijeengebracht door de voetballers deze middag. Dohmeijer hield het bij weinig woorden, hij wilde snel nog een keer ‘lekker ouderwets ballen’.

Lees verder onder foto’s

De wedstrijd is aan de gang en de opmerkingen vanaf de kant richting de spelers in het veld laten niet lang op zich wachten. Keihard, niemand wordt gespaard. Ook niet als Totti in het veld staat. Het gaat niet allemaal even soepeltjes meer en ook hij krijgt ‘galgenhumor’ naar z’n hoofd geslingerd. Hij geniet ervan, een brede grijns is op grote afstand zichtbaar. Het hoort erbij. Het is de humor van z’n team dat nooit anders is geweest. Ook nu dus niet.

Maar ver in de tweede helft snoert Totti alle critici de mond. Totti presteert iets wat Johan Cruyff niet lukte: scoren in z’n afscheidswedstrijd. Alleen jammer dat ploeggenoot Jack Magnin even daarvoor onbeholpen en hard in eigen doel had geschoten, anders had Totti’s goal ook nog een puntje opgeleverd. Na het laatste fluitsignaal volgde vuurwerk langs het veld en stond Dohmeijer de pers te woord. Dan eindelijk kon hij onder de douche en naar de kantine, waar vv Winsum voor een chinees buffet had gezorgd en de bierkranen open werden gezet. Ook werd het eindbedrag van de inzameling voor KWF kankerbestrijding die deze dag was opgehaald bekendgemaakt: € 5624,85.

Dohmeijer hield het rond half 10 voor gezien en nam de taxi naar huis. Hij had een fantastische dag gehad, zijn wens was vele malen overtroffen./AT

 

 

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.