Luchtwachttoren Warfhuizen is toch fijnere toeristische attractie

WARFHUIZEN – “We kwamen hier vroeger elke dag twee keer langs op de fiets. Op weg naar school,” zeggen de twee in Warfhuizen geboren en getogen jonge mannen. Ze staan op het uitkijkplatform van de Luchtwachttoren in Warfhuizen, op 15 meter hoogte. Even een bezoek aan een van de toch fijnere toeristische attracties op het Hogeland die Eerste Paasdag weer geopend is.

De toren met nummer 7O1 maakte met die in Warffum (7O2) en Bedum (7O3) deel uit van de luchtwachtkring O, een onderdeel van een netwerk over heel Nederland. In de Koude Oorlog werd vanuit deze torens het luchtruim in de gaten gehouden. De observators van het Korps Luchtwachtdienst KLD moesten tijdig Russische vliegtuigen spotten. Al vrij snel werd hun taak overbodig door de introductie van bewaking met radar van het luchtruim.

De torens werden afgebroken en de nog enkele resterende exemplaren raakten in verval. In 1974 kocht oogheelkundige en uitvinder Pek van Andel uit Feerwerd de toren voor 100 gulden om hem te behoeden voor sloop. Later kocht hij nog een stukje grond eromheen van 11,20 are. Er zijn allerlei plannen geweest  voor herbestemming ervan, die niet tot succes leidden. Ondertussen had het bouwwerk te lijden van vandalisme en betonrot. Uiteindelijk besloot Van Andel de toren over te dragen aan de stichting Het Groninger Landschap die de toren in 2017 restaureerde.

“De beklimming is een sensatie apart,” zegt een van de jonge mannen. “Je kunt vanaf de toren het gebouw van de Gasunie in Groningen zien.” Dat is toch een afstand van 17 kilometer in vogelvlucht. Het was er druk, en de vrijwilligers hadden hun werk te doen. De toren is tot oktober elke derde zondag van de maand te beklimmen, van 14.00 tot 16.00 uur. Zie ook www.hetgroningerlandschap.nl.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.