Afghanen mogen drie maanden langer in Zoutkamp blijven

ZOUTKAMP – De Afghaanse vluchtelingen die in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne bij Zoutkamp zijn ondergebracht, mogen er drie maanden langer verblijven. Zo liet burgemeester Bolding gisteren de gemeenteraad weten.

Het ministerie van Defensie wilde dat de kazerne op 1 mei weer ontruimd zou zijn maar heeft deze termijn met drie maanden verlengd. Recent gaf Defensie nog aan dat de vluchtelingen voor 1 mei elders ondergebracht moeten worden. Defensie heeft de kazerne nodig voor militaire oefeningen met de oorlog in Oekraïne op de achtergrond. Sinds augustus 2021 biedt de kazerne onderdak aan Afghanen, die naar Nederland zijn gehaald na de machtsovername van de Taliban.

Deze vluchtelingen die voor hun leven moesten vrezen omdat ze als tolken, ambassadepersoneel en functionarissen van hulpverleningsorganisaties hebben gewerkt, werden onder andere tijdelijk in Zoutkamp ondergebracht. Defensie heeft de periode van verblijf enkele keren verlengd omdat het COA geen opvangplekken beschikbaar heeft. Zoals bekend puilen de opvangcentra van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers uit.

“We hebben nu drie maanden respijt gekregen. Dat betekent dat het COA en de gemeente meer tijd hebben om een nieuwe opvanglocatie te vinden. De tijd is kort, maar er is ons veel aan gelegen om dat voor elkaar te krijgen,” zei Bolding.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.