Aspergesoep

Ingrediënten, voor 4 personen.

 • 18 witte asperges, de schillen en kontjes
 • 1 liter kookvocht van de asperges, evt aangevuld met water
 • 1 sjalot, gesnipperd
 • 2 klonten boter
 • Een scheut witte port, witte wijn of witte droge vermouth
 • 1⁄2 bos platte peterselie
 • 50 gram roomboter
 • Een paar gekookte witte asperges ter garnering
 • Peper en zout.

Bereiding

 • Neem een grote soeppan met dikke bodem en zet op laag vuur. Smelt de twee lepels boter. Voeg dan het sjalotje toe en een snuf zout. Fruit heel zachtjes en op laag vuur aan voor zo’n 7 minuten. De sjalot mag niet bruin worden.
 • Voeg nu de schillen en kontjes van de asperge toe. Bak even kort aan en vergeet niet te roeren. Blus af met de port, wijn of vermouth.
 • Schenk nu de bouillon in de pan en breng op laag vuur aan de kook. Laat de smaken zo’n 20 minuten zachtjes trekken op het laagst mogelijke pitje. Draai dan het vuur uit en laat de bouillon verder trekken. Het liefst een nachtje.
 • Haal de bouillon nu door een fijne zeef.
 • Bind de soep met bijv allesbinder.

Je soep is bijna klaar! Breng de soep op smaak met peper en zout. Snijd de losse gekookte asperges in stukjes en verdeel over diepe borden. Schenk de soep erop en garneer met de fijngesneden peterselie. Serveer mooi stokbrood met roomboter bij de soep.

Tip:

Kook de asperges in bijvoorbeeld kippenbouillon en bewaar niet alleen de schillen en kontjes, maar ook het kookvocht. Maak de asperges extra lekker door wat laurier, foelie, en een halve liter melk bij de kippenbouillon te doen. Groentenbouillon kan natuurlijk ook! Dat vormt de ideale basis voor je aspergesoep!

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.