Raad van State: geen supermarkt in voormalige drukkerij Leens

LEENS – De gemeente Het Hogeland heeft terecht de komst van een supermarkt in Leens afgewezen. De Raad van State oordeelde dat het gemeentebestuur voldoende goede redenen heeft gegeven waarom supermarktontwikkelaar RetailPlan uit Drachten geen toestemming heeft gekregen voor een supermarkt te vestigen in het pand van de voormalige Drukkerij De Marne aan de Breekweg.

RetailPlan voerde een procedure om een supermarktbestemming voor een bedrijfspand aan de Breekweg 10 in Leens voor elkaar te krijgen. De gemeente weigerde medewerking omdat het pand te ver van het winkelcentrum De Marren ligt. De gemeente voert een winkelbeleid waarbij supermarkten als trekkers voor andere winkels zoveel mogelijk in dorps- en stadscentra worden geplaatst.

RetailPlan voerde aan dat Het Hogeland in strijd met Europese mededingingsregels handelde zoals neergelegd in de Europese Dienstenrichtlijn. De Raad van State is het daar niet mee eens en vindt dat Het Hogeland beleid mag hebben om supermarkten niet buiten het centrum, of op bedrijventerreinen toe te staan.

Het pand aan de Breekweg is inmiddels van een andere eigenaar en er zit al een ander bedrijf in.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.