College wil NPG-bijdrage voor herontwikkeling Tocamaheerd Uithuizen

UITHUIZEN – Het college van B&W wil het project ‘Tocamaheerd’ indienen bij het Nationaal Programma Groningen. De herontwikkeling van Huize Tocama in Uithuizen moet de toeristische aantrekkingskracht en het onderwijsnetwerk van Noord-Groningen versterken.

Stichting Tocamaheerd wil dit bereiken door in samenwerking met Museum Menkemaborg in Uithuizen een professionele museumwinkel en expositieruimte in te richten en een kinderspeeltuin aan te leggen die ook geschikt is voor kinderen met een beperking. Verder is er een toeristisch informatiepunt voor Noord-Groningen voorzien en wordt een landschapspark met beeldentuin ingericht.

Het gebouw wordt volledig gerestaureerd en krijgt een hotelfunctie. De slingertuin wordt in originele staat teruggebracht. Het project biedt jongeren en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om beroepsopleidingen te volgen en praktijkervaring op te doen. Tijdens de bouw gaat het om jongeren die scholing volgen in restauratie. Dit gebeurt in samenwerking met het Alfa College, de Hanzehogeschool en de betrokken aannemers. Er komt een kwekerij met instructielokalen en een kas om (V)MBO-leerlingen van Terra in de groensector praktijkervaring op te laten doen. De hotelfunctie met horeca biedt leerlingen uit het (V)MBO en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om praktijk- en werkervaring op te doen. Om dit te realiseren wordt het Nationaal Programma Groningen om een bijdrage van twee miljoen euro gevraagd. De gemeenteraad wordt gevraagd hiermee in te stemmen.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.