Domies Toen opnieuw geregistreerd museum 

PIETERBUREN – Domies Toen, aan de voet van de Petruskerk in Pieterburen en onderdeel van Stichting Oude Groninger Kerken, is op 1 mei 2022 opnieuw gecertificeerd als geregistreerd museum. Iedere vijf jaar wordt er de herijking verricht door de landelijke museumvereniging.

Nadat er in 2019 de noodklok was geluid om de meest noordelijke Botanische tuin van Nederland te behouden is er hard gewerkt aan de museumerkenning. Het is niet alleen de collectie die goed op orde moet zijn, maar ook het beleid, veiligheid, toegankelijkheid en de governance van het museum moeten in orde zijn. Domies Toen heeft een bevlogen en professioneel bestuur en goede collectiebeheerder die de bijzondere wilde plantentuin en Botanische tuin van de dominee op de kaart wil blijven zetten.

Rijksmuseum

Een museumerkenning verkrijgen is niet gemakkelijk. Er moet aan vele voorwaarden worden voldaan. Het zijn dezelfde voorwaarden waar het Rijksmuseum ook aan moet voldoen. Een museum draagt zorg voor een collectie, of dit nu een schilderijencollectie is of een plantencollectie, er moet voor gezorgd worden dat deze collectie toekomstbestendig is. Domies Toen heeft de voorwaarden van certificering goed op orde en is daarmee opnieuw een erkend museum in de Provincie Groningen.

Geschiedenis

2022 bestaat Domies Toen 60 jaar. De tuin herbergt een grote verscheidenheid aan planten en oude historische elementen. Eén van die historische elementen is de ‘slingertoen’, een tuin die in 1881 in Engelse landschapsstijl is aangelegd. D.L. Broekema, president-kerkvoogd, ontwierp de tuin. Hij ontwierp ook de tuin rond het catechisatiegebouwtje.

In het voorjaar zijn er veel stinzenplanten te vinden. De tuin heeft de grootste collectie stinzenplanten van het noorden en is daarmee ook onderdeel van de Nationale Plantencollectie Nederland (SNP).

In de voorzomer bloeien de wilde planten massaal. Bezoekers kunnen genieten van planten die vroeger gewoon in bermen groeiden en nu in hun voortbestaan bedreigd worden.

In de zomer is er speciale aandacht voor de kruidentuin met kruiden die ook in de middeleeuwen al voorkwamen en de prachtige bloemenborders. In 2022 is er een speciale tentoonstelling gericht op de plantensoort Fritillaria. De Fritillaria expositie is in samenwerking met de Botanische Tuin van de Universiteit van Warschau en de Hortus van Leiden gemaakt en is te zien tot halverwege juni van dit jaar. Er zijn verschillende jubileumactiviteiten in 2022. Zie ook www.domiestoen.nl/agenda

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.