Het Hogeland topper in overbieden huizenprijzen

HET HOGELAND – Wie vorig jaar een huis kocht in Het Hogeland, betaalde gemiddeld 11 procent boven de vraagprijs. Alleen in Groningen werd deze prijs overtroffen met 12,4 procent. Het Hogeland behoort hiermee tot de top tien van gemeenten met het grootste verschil tussen de vraag- en aanbodprijzen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek CBS.

Het CBS constateert dat de spanning op de woningmarkt vorig jaar verder toe nam. “In zeventien gemeenten lag de transactieprijs gemiddeld tien procent of meer boven de vraagprijs. In eerdere jaren was dit nog nergens het geval.”

In eerdere jaren was het boven de vraagprijs kopen een fenomeen van de grote steden en de regio Amsterdam. Dit komt inmiddels voor in het hele land. In 2021 werd nog maar in een aantal gemeenten gemiddeld onder de vraagprijs verkocht. Dit was voornamelijk in gemeenten met een relatief heel hoge gemiddelde transactieprijs zoals Blaricum, Laren en Wassenaar.
Opvallend is de mate waarin boven de vraagprijs wordt verkocht. In zeventien gemeenten lag de transactieprijs gemiddeld tien procent of meer boven de vraagprijs. In eerdere jaren was dit nog nergens het geval.

In het Westerkwartier is de overprijs 5,7 procent, voor Eemsdelta komt dit cijfer op 8,2. Stadskanaal wordt nog het minst geraakt door de spanning op de woningmarkt met een overbieding van 4,6 procent./BM

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.