50 Oldtimer auto’s én tractoren in Uithuizen

UITHUIZEN – Vandaag, zaterdag 21 mei, staat Uithuizen in het teken van de Oldtimers. Niet alleen oude auto’s zul je in en rondom het winkelhart van het Hogeland aantreffen. Nee, ook bijna 100 oude tractoren zullen een rit door de gemeente Het Hogeland maken en in de middaguren opgesteld staan in het centrum van Uithuizen. Livemuziek van The Dixieland Crackerjacks en diverse terrasjes maken het nog  aantrekkelijker om Uithuizen deze middag te bezoeken.

Voor de achtste keer organiseert de Handels Verenging Uithuizen (de HVU) dit evenement. Ieder jaar weten de vele bezitters van deze goed onderhouden voertuigen, de weg te vinden naar Uithuizen. Wegens het overweldigend aantal voertuigen dat meedoet aan dit evenement, wat inmiddels al een vast plekje op de oldtimerkalender heeft veroverd, verzamelen de tractoren en de auto’s zich op twee verschillende locaties.  Eigenaars van oldtimer auto’s en tractoren kunnen zich tot en met vrijdag 20 mei 10.00 uur aanmelden via www.oldtimerdaguithuizen.nl.

Voor de oldtimer auto’s is de verzamel- en start locatie de parkeerplaats bij zwembad de Dinge. Om half negen ’s morgens komen bijna 50 voertuigen hierheen. Op dit verzamelpunt stellen ze zich op voor een rondrit door de nieuwe gemeente het Hoogeland. Om 09.30 uur vertrekt een bonte stoet van deze oude auto’s om via de Noordpolder naar Westernieland (10.30 u), Pieterburen, Kloosterburen, via de Westpolder (11.00 u) naar Vierhuizen te rijden. Dat is het meest westelijke punt van de route. Via Zoutkamp, Ulrum en Leens rijden de prachtige automobielen naar Wehe den Hoorn waar ze op de Camperplaats een lunchpauze houden (11.35 – 12.30 u) en daarna via Eenrum, Baflo (12.50 u) , Winsum, Bedum (13.10 u), Middelstum, Westeremden (13.35 u), Oldenzijl, Uithuizermeeden (13.50 u) terug naar het winkelhart van het Hogeland. Op en rondom de Blink zijn ze van 14.00 tot 17.00 uur te bewonderen door het publiek. Prachtige oude Amerikaanse “sleeën”, Buick’s, Chevrolets, T-Fords, Bentleys maar ook de Europese Opels, Mercedes Benzen en Citroëns nemen deel aan deze grote verzameling van auto’s.

De oude tractoren verzamelen vanaf 8.30 uur op het terrein tussen Dingewold en de Menkemaborg. Om 09.30 uur beginnen ze aan hun toertocht over het Hogeland. Met een gemiddelde snelheid van zo’n 15 kilometer per uur rijdt een bonte stoet van bijna 100 oldtimer tractoren (o.a. Lanz Bulldog, Deutz, M.A.N.,Volvo BM, McCormick en de bekende groen-geel gekleurde John Deere’s) vanaf Uithuizen naar Uithuizermeeden, Roodeschool, Oosteinde (10.35 u), Spijk, Losdorp naar Godlinze waar ze van 11.50 – 12.45 uur voor een lunchstop op het erf van de familie Biemond aan de Allersmaweg  te zien zullen zijn. Daarna gaat de rit via ’t Zandt, Oosternieland (13.15 u), Oldenzijl, Zandeweer (13.45 u) en Doodstil om dan terug te keren naar het centrum van Uithuizen waar ze, net als de auto’s, van 14.00 – 17.00 uur te bewonderen zijn.

Martijn Tjoelker (coördinatie oldtimers auto’s) en Klaas Gast (coördinatie en eigenaar oldtimer tractoren) kijken uit naar de rit met de door de eigenaren gekoesterde voertuigen door het prachtige landschap. Kijk voor een uitgebreide routebeschrijving en meer informatie op www.uithuizen.info, de website van de Handelsvereniging Uithuizen (HVU).

Foto: Oldtimertocht 2019

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.