Artemissers aktief in Helsinki en Stedum

HELSINKI – Een 29-tal Groningers, waaronder 12 Artemissers met aanhang, heeft van 12 tot en met 16 mei een bezoek gebracht aan de Finse hoofdstad Helsinki. Naast de deelname aan de hele en de halve marathon op zaterdag 14 mei stond dit bezoek ook in het teken van het verkennen van de stad en omgeving.

Helsinki is een schone, waterrijke en winkelrijke stad en herbergt vele historische gebouwen. Daarnaast is het openbaar vervoer verhoudingsgewijs goedkoop. Voor een vierdaags plaatsbewijs, te gebruiken voor bus, metro, tram en boot, moest 20 euro worden betaald. Er was een ruime keuze aan uitstekende restaurants waar de prijzen van alcohol aanzienlijk hoger zijn dan bij ons. Alle uitstapjes op basis van vrijheid blijheid vonden plaats vanuit het centraal gelegen en van alle gemakken voorziene hotel Glo Kluuvi. Het weer was boven verwachting goed ondanks dat er veel regen was voorspeld.

In de aankondiging van de hele en halve marathon stond vermeld dat het om een vlak parcours ging met mogelijkheden tot het lopen van persoonlijke records. In de praktijk bleek hiervan niets te kloppen. Het parcours was een loodzware aaneenschakeling van (steile) heuvels met 300 hoogtemeters, vals plat, bruggen, tunnels en grindpaden. Veel deelnemers werden gedwongen grote gedeelten te wandelen. Op de marathon finishten 1367 deelnemers terwijl op de halve marathon uiteindelijk 5161 deelnemers de eindstreep passeerden. Hierbij moet gezegd dat de Helsinki City Marathon bij de bevolking totaal niet leefde. Er was nauwelijks publiek onderweg. Alleen bij de start en finish bij en in het Olympisch Stadion was enige reuring te bekennen.

Artemis telde op de hele marathon, parcours twee keer de halve marathon, vier deelnemers. Hiervan was Hilda Broekhuizen uit Winsum de rapste. Zij noteerde als 8e bij de vrouwen 55 in een veld van 26 deelneemsters een tijd van 4.04.18 uur. Han Korhorn uit Kloosterburen volgde met een tijd van 4.07.48 uur als 19e bij de mannen 60 waarin 48 lopers van start gingen. Janneke Cazemier uit Warffum was de meest constante loper van Artemis. Met kilometertijden van 6.07 tot 6.19 minuten finishte ze na 4.21.42 uur als 12e bij de vrouwen 55. Voor Bert Hulsing uit Groningen kon de dag niet meer stuk. Hoewel minder getraind dan normaal kwam hij met een grote glimlach na 5.40.39 uur over de finish. Hij werd hiermee 46e bij de mannen 60.

Op de halve marathon gingen eveneens vier Artemissers van start. De 77-jarige Koos Durenkamp uit Winsum toonde zich de meeste constante Artemisser op deze afstand. Zijn tijd van 2.19.58 uur was goed voor een 109e plaats bij de mannen 60 in een veld van 187 deelnemers. Jeannet Bakema uit Loppersum volgde met 2.24.26 uur als 19e bij de vrouwen 60  met 59 deelneemsters. Zij werd in deze leeftijdscategorie op de voet gevolgd door Jantje Wiersema uit Oldehove als 20e met een tijd van 2.25.17 uur. De 70 jarige Gonny Houtman uit Winsum ook uitkomend bij de vrouwen 60 werd 28e na 2.30.09 uur. Ze meldde: “Ik zat helemaal stuk. Ik heb vooral in het tweede gedeelte veel gewandeld. Dit parcours was niet geschikt voor mij”.

Het was een geslaagde trip naar Helsinki met dank aan organisator Theo van Mal en Han Korhorn voor het vervoer naar Schiphol v.v.

De groepsfoto is van Herman Rinket, genomen bij het standbeeld van Paavo Nurmi, een van de grootste langeafstandlopers uit de geschiedenis, staande bij het Olympisch Stadion.

Stemer Omloop

Met een eerste plaats op de 10 kilometer voor Aleida Groothoff uit Winsum bij de vrouwen 50, een vierde plaats voor Ricardo Damminga uit Baflo op de 10 kilometer en een vijfde plaats voor Johan Vonck uit Garnwerd op de 5 kilometer en nog een zevental aansprekende resultaten op beide afstanden kwam Artemis zaterdag in Stedum uitstekend voor de dag.

De Stemer Omloop is de eerste van een zestal dorpslopen, onderdeel uitmakend van het Huis & Hypotheek Ommelanderloopcircuit 2022. Deze omloop werd georganiseerd vanuit het ijsbaangebouw met start en finish op het ijsbaanterrein. Het was aangenaam loopweer. Een tevreden organisatie maakte bekend dat er zich 92 lopers voor de 10 kilometer en 52 lopers voor de 5 kilometer hadden gemeld.

Artemis telde tien deelnemers waarvan vier op de 10 kilometer en zes op de 5 kilometer. Op de 10 kilometer bij de mannen senioren behaalde Ricardo Damminga een verdienstelijke vierde plaats in 41.06 minuten. Dorpsgenoot Jaap Smith noteerde 46.52 minuten en werd hiermee tiende bij de mannen 50.

Op de 10 kilometer bij de vrouwen 50 ging de winst met grote overmacht naar Aleida Groothoff. Met haar winnende tijd van 48.11 minuten was ze bijna 8 respectievelijk 10 minuten sneller dan de nummers twee en drie in deze categorie. Paulien Pannekoek liep ook een prima tijd. Met haar 50.45 minuten werd ze keurig achtste bij de vrouwen senioren.

Op de recreatieve 5 kilometer werd Johan Vonck met een tijd van 20.47 minuten vijfde overall. De tijden en klasseringen van de overige vijf uit Winsum afkomstige vrouwen waren: Fanny Kaper 27.54 minuten (20e), Tina Bosker 29.06 minuten (25e), Wineke Snippe 30.04 minuten (30e). Zij verbeterde haar oude toptijd op deze afstand met 35 seconden. Jacqueline Breukelman 33.24 minuten (45e) en Jenny Baron 35.54 minuten (47e). Fanny Kaper, Tina Bosker, Jacqueline Breukelman en Jenny Baron liepen hun eerste 5 kilometer onder de vlag van Artemis.

De tweede loop van het loopcircuit is de Hippolytusrun in Middelstum op woensdag 8 juni, start om 19.30 uur.

Foto: De deelnemers in Helsinki bij het standbeeld van Pavel Nurmi 

 

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.