N.A. de Vrieslezing in voormalig synagoge Winsum over ‘Lege plekken’

WINSUM – De jaarlijkse N.A. de Vrieslezing wordt georganiseerd door St. Een Joodse Erfenis en St. Behoud Synagoge Winsum en gehouden op zondagmiddag 29 mei om 15.00 uur.  In de lezing ‘Paradoxen rond herinneringscultuur’ van Stefan van der Poel staat de naoorlogse omgang met de Joodse geschiedenis in Groningen (stad) centraal. De nadruk ligt daarbij op gebouwen, monumenten en kunstwerken in de publieke ruimte. Tezamen vormen zij een herinneringslandschap dat voortdurend aan veranderingen onderhevig is.

De Shoah heeft in Groningen vele lege plekken achtergelaten. Hoe aan een dergelijke leegte en afwezigheid vorm en invulling te geven? Het is een vraag die iedere naoorlogse generatie opnieuw bezighoudt. Perspectieven verschuiven in de loop der tijd met steeds wisselende uitkomsten als gevolg.

Stefan van der Poel is als universitair docent werkzaam bij de sectie Eigentijdse Geschiedenis aan de RuG en redacteur van het net uitgekomen boek: ‘Lege Plekken’ Groningen en zijn Joodse stadjers in en na de oorlog. Meer informatie op: www.dewinsumsesjoel.nl bij Actueel.

Datum en tijd: zondagmiddag 29 mei, 15.00 uur

Locatie: vm. synagoge, Schoolstraat 24, 9951 EL Winsum

Entree: € 7,50 incl. koffie/thee

Reserveren kan via info@dewinsumsesjoel.nl

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.