Rookmelders vanaf 1 juli verplicht in hele huis

NOORD-GRONINGEN – Vanaf 1 juli is het verplicht dat er op elke verdieping van een huis een rookmelder hangt. Brandweer Nederland doet een oproep aan iedereen om daar ook voor te zorgen.

Ophangen was altijd een heel gedoe en die ervaring leidt tot laksheid en nonchalantheid. “De rookmelders van nu hebben vaak een plakker op de achterkant. Het maakt wonen absoluut een stuk veiliger. Men kan makkelijk het plaatsingsadvies checken op de website www.rookmelders.nl. Binnen een paar minuten weet men dan precies hoeveel men er nodig heeft,”Carolien Angevaren namens Brandweer Nederland

Nog steeds zijn er mensen die denken dat ze wel wakker worden van rook. Angevaren: ,”Als jij slaapt, slaapt je neus ook. Een rookmelder maakt mensen wél wakker en daarom zijn ze zo belangrijk. Men houdt meer kostbare tijd over om zichzelf in veiligheid te brengen.” De brandweer ervaart dagelijks het belang van goed werkende rookmelders in woningen. “De meeste slachtoffers vallen door het inademen van rook. Met het eenvoudig ophangen van rookmelders kan men veel ellende voorkomen. Ze redden levens.’’/Webredactie

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.